„Klubrádió
A lényeg

Sok ezren voltak a Budapest Pride-on

15/07/2023 15:18

| Szerző: Klubrádió

Az idei Budapest Pride a Vajdahunyad várától indul és oda is tér vissza az Andrássy úton haladva az Oktogon, a Király utca és a Felsőerdősor út érintésével megint az Andrássyn. A délután 3-kor, óriási hőségben kezdődött felvonuláson hamar, már a kezdés előtt megtelt a vár környéke. A szervezők az időjárásra tekintettel vizet osztanak.

 
Kép: Klubrádió
 

Lehetett látni a több ezer felvonuló között mások mellett David Pressman amerikai nagykövetet (ő a tömeg elején haladt amerikai zászlóval) és Pankotai Lili diákaktivistát is. Rácz András Oroszország-szakértő pedig a Telex tudósítása szerint "befóliázta" magát: olyan pólóban jött el, amelyre a 'fólia' felirat van sokszor ráírva.

A menetben több ellenzéki párt is megjelent a saját kamionjával, kint van az MSZP, a Párbeszéd-Zöldek, a Momentum, a DK és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is. Utóbbiak "Az apa férfi, az infláció nő" feliratú transzparenssel készültek. Ott volt Kunhalmi Ágnes (MSZP), Szabó Tímea (Párbeszéd) és Gelencsér Ferenc (Momentum) is.

A szélsőjobboldali Hatvannégy Vármegye mozgalom mini-ellentüntetést tartott a Dózsa György úton: néhány aktivistájuk kiállt egy Stop LMBTQ feliratú molinó mellé, de a tudósítások szerint ez nem igazán zavarta a Pride résztvevőit. Az Oktogonnál is volt nagyjából tucatnyi ellentüntető, focimeccsekről ismert LMBTQ-ellenes transzparensekkel. A felvonulók ettől függetlenül fiesztahangulatban, zenére mentek tovább.

 
Fotó: Mátyus László / Klubrádió
 

Később a Király utcában többen integettek a résztvevőknek, amit ők többször is nagy örömmel, üdvrivalgással, zászlólengetéssel fogadtak. A Lövölde térnél – szintén rendőrkordon mögött – várakozott néhány újabb ellentüntető. A vonulókat nem zavarták, mikor visszaértek a Vajdahunyad várához, igazi piknikhangulat alakult ki. Ahogy a képeken is látszik, főként fiatalok vettek részt a 28. Budapest Pride-on, középkorúak vagy idősebbek kevésbé, viszont akadtak külföldiek is szép számmal.

Antoni Rita, a Nőkért Egyesület elnöke a helyszínen kollégánknak azt mondta, voltak olyan szivárványszínű táblák, amelyek a pártok és cégek jelenlétét kifogásolták. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, érti ezeket az ellenérzéseket, de a cégek esetében fontosnak tartja, hogy tudassák az LMBTQ-emberekkel, várják őket, nem járnak el diszkriminatívan velük szemben.

A Budapest Pride weboldalát egyébként a szombati napon terheléses támadás érte. Felvonulást pedig nemcsak Budapesten, hanem Pécsen is tartanak.

A szervezők azt írták, jelszavuk változatlanul "Vedd vissza a jövőd!", amely rámutat a társadalomban jelenlévő különböző hatású, ám hasonló gyökerekből táplálkozó és egymást erősítő, rendszerszintű problémákra (rasszizmus, lakhatási válság, ökológiai krízis, a demokráciába vetett hit válsága, homofóbia, transzfóbia és szexizmus), valamint az azokra keresendő megoldási lehetőségekre.

Összes képünk a 28. Pride-ról: