„Klubrádió
Hetes Stúdió

Dobrev: Az ellenzékiek politikusellenes populizmusa a Fidesznek kedvez

7/08/2023 16:19

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

"Amíg az antipolitikusi populizmus fennmarad az ellenzéki oldalon, addig a Fidesznek nagyon könnyű dolga lesz" – véli Dobrev Klára. A DK árnyékkormányának miniszterelnökjelöltje nagyon fontosnak tartja, hogy a közfeladatokat politikusok és pártok végezzék. A civileknek és civilszervezeteknek szerinte más feladatuk van. 

2023. július 29. Hetes Stúdió - részlet, 23.07.29. Dobrev Klára
13:20
00:00

Miként készül a DK a megtörhetetlennek látszó Fidesz ellen a pár hónap múlva esedékes önkormányzati és uniós választásra? – ezt kérdeztük a legerősebb ellenzéki párt, a DK árnyékkormányának miniszterelnökjelöltjétől, Dobrev Klárától.

Az interjú előtt nem sokkal jelent meg az Idea Intézet felmérése, amely szerint a Fidesz támogatottsága nem változott a teljes, választókorú népesség körében. A kormánypártra a választókorú népesség 30 százaléka szavazna. A több egymást követő mérés tükrében megállapítható, hogy a Fidesz stabilizálta támogatottságát, jelentős gazdasági-politikai változásnak vagy krízisnek kell bekövetkeznie ahhoz, hogy a pártnak további lemorzsolódással kelljen számolnia.

"Magyarországon mindenki tapasztalja, hogy drámaian romlott a helyzet az elmúlt fél évben" – mondta a Hetes Stúdió július 29-ei adásában Dobrev, hozzátéve, hogy egyénileg nagyon sokan látják, mennyire zsugorodnak a megélhetésük keretei. Az egyéni tapasztalat azonban valahogy mégsem adódik össze közösségi tapasztalattá, amelyet a politikai akarat alapjának tekint a politikus. Hogy ez lehetséges, azt a Fidesz példátlan médiauralmának tudja be Dobrev. Pedig semmivel sem tartja színvonalasabbnak a kormánypárti médiát a független sajtónál, amelyek közül a Klubrádiót külön is megemlítette. Egyetlen sikerük, hogy irdatlan mennyiségű pénz áll a kormányhoz hű médiumok rendelkezésére, amivel kiszorítanak minden más felületet "a saját szavazóik buborékjából". "Az igazán profi politikus és újságíró versenykörülmények közt tud igazán jó lenni. Nem tartom olimpiai bajnoknak azt, aki egyedül ugrik a medencébe, ússza le a távot és ér célba" – foglalta össze.

Konferencia az európai minimálbérről
 
Dobrev Klára Fotó: MTI/Mohai Balázs
 

Azzal kapcsolatban, hogy az ellenzéki pártok vitatkoznak egymással, kifejtette, demokratikus országokban helye van a vitának. Magyarországon is helye van a versengésnek és a vitának, a különbség annyi, hogy a Fidesz által hozott szabályok értelmében csak egy egységes ellenzéknek lehet esélye. A viták dacára is úgy véli, hogy a 2024-es önkormányzati és EP-választáson is képesek az ellenzéki pártok megállapodva egységesen indulni, és nyerni.

Nagyon fontosnak tartja, hogy a közfeladatokat politikusok és pártok végezzék. A civileknek és civilszervezeteknek más feladatuk van. Azon szavazóknak, akik nem akarnak egyik ellenzéki párt, vagy politikus mögé beállni, azt javasolja, alapítsanak pártot, gyűjtsenek szavazókat. "Amíg ez az antipolitikusi populizmus fennmarad az ellenzéki oldalon, addig a Fidesznek nagyon könnyű dolga lesz."

"Csak akkor léphetünk fel a Fidesszel szemben igazán, ha közösségi tapasztalattá tesszük azt, hogy amerre az ország megy, nem jobb élet felé visz, noha igenis lehetne más alternatíva is, lehetne egy normálisabb ország is" – összegezte azt az üzenetet, amelyet pártjával igyekszik elvinni az embereknek.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Hetes Stúdió
2023.07.29., szombat 15:00
Riporter: Szénási Sándor