„Köszönjük,
A lényeg

Az MSZP és a Fidesz is veszteséges volt, a DK tett félre a legtöbbet

6/06/2023 17:23

| Szerző: Klubrádió

Tavaly csaknem 8 milliárd forint bevételből gazdálkodhatott összesen a kilenc parlamenti párt. Ez több mint 2 milliárddal több, mint egy évvel korábban. Pocsék évet zárt az MSZP, tarolt a DK, a Mi Hazánk Mozgalom pedig a parlamentbe jutással nagyjából hétszer annyi bevételhez jutott, mint 2021-ben – összegezte a Telex.

Telex összeszedte a parlamenti pártok éves beszámolóit, amelyekből a következők derültek ki:

Egyik parlamenti párt sem jött ki olyan rosszul a tavalyi évből gazdaságilag, mint az MSZP: a szocialisták tetemes, 220 millió forintos mínusszal zárták 2022-t. A 650,6 milliós bevétel mellé 870,8 milliós kiadás társult. A bevételeik hatodát adta ki a párttagok adománya, csak Gurmai Zita 6,2 milli forintot tett be a pártkasszába, az októberben kilépő Ujhelyi István pedig 5,3 millió forinttal járult hozzá.

Komoly mínuszban végzett a Fidesz is, 115 millió forinttal többet költöttek, mint amennyi bevételük volt. Mindezt úgy, hogy 1,3 milliárd forinttal növelték egy év alatt a bevételeiket. Ez azonban nem mutatja meg a valós pénzügyi erőviszonyokat, hiszen, mint arra felhívják a figyelmet a cikkben, a kormánypártok irányításuk alatt tartják gyakorlatilag a teljes államigazgatást és a közmédiát, így közvetett módon nagyságrenddel több erőforráshoz jutnak, mint az ellenzéki pártok.

A szélsőjobboldali Mi Hazánk mozgalom kiadásai a hétszeresére nőttek egy év alatt, de a bevételeik még jobban, ami leginkább a parlamenti tagságért járó költségvetési támogatásból jön. 2020-ban 10 millió forintnyi bevételük volt, tavaly már 801 millió. Megjegyezték: messze a Mi Hazánknak van a legkisebb bevétele a tagdíjakből, e tekintetben a Párbeszéd is megelőzi őket. (Első helyen magasan a Fidesz áll 208,6 millió forinttal, utánuk a Momentum jön 78,3 millióval, a többi párt pedig masszívan leszakadt tőlük.)

Ha már Momentum: ők több mint kétszer akkora bevételből gazdálkodhattak 2022-ben, mint egy évvel korábban. A párt 217,5 milliót kapott a központi költségvetésből, a tíztagú frakció után pedig 267,2 millió állami támogatás járt. Így 20 millió forintos pluszban zárt a párt.

A DK tett félre a legtöbbet, 190 millióval több bevételük volt, mint kiadásuk. Ennek jelentős része a megemelkedett állami támogatásból jön, de 231 millió forintot adtak össze a párttagok és a szimpatizánsok. A legtöbbet az EP-képviselők fizették. Molnár Csaba például 2,8 millióval járult hozzá a párt működéséhez, míg Dobrev Klára 2,5, Gyurcsány Ferenc pedig 1,2 milliót tett a pártkasszába.

A Párbeszéd-Zöldek szintén nagyon veszteséges volt, majdnem 70 millióval költöttek többet, mint amennyi bevételük volt. A Jobbik viszont szinte teljesen elvesztette a támogatói adományokat, összesen 13 millió forint jött be ebből.