„Támogassa
A lényeg

18 órán keresztül tartott a státusztörvény vitája

17/06/2023 11:05

| Szerző: Klubrádió

Péntek délután 4 óra előtt kezdődött, és szombaton délelőtt fél 10-ig tartott a vita az Országgyűlésben a pedagógusok státusztörvényéről. A kormányt a végén már az egészségügyi államtitkár képviselte, aki szerint "új, komolyan vehető érv nem hangzott el az ellenzéktől", az egyeztetéseket pedig már lefolytatták.

A kritikusai által csak bosszútörvénynek nevezett tervezet miatt pénteken több ezren vonultak utcára. Többen a tüntetés végén sem mentek haza, virrasztani kezdtek a Parlament előtt.

A párbeszédes Tordai Bence késő este arról beszélt, hogy ha egy kicsi jószándék lenne a kormányban, akkor ezt a javaslatot nem fogadná el, szerinte ennél még az is jobb lenne, ha a kormány nem nyúlna az oktatáshoz, hanem hagyna mindent úgy, ahogy van. A Párbeszéd politikusa ezután felolvasott egy levelet, ami egy tanár felmondásáról szólt.

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció politikusa szerint nem lehet diktátumokkal iránytani a magyar oktatást. Tordai párttársa, Szabó Tímea arról beszélt, hogy Balatonalmádiban érettségi közben rúgtak ki egy történelemtanárt. Szerinte ennek elég bosszú szaga van. Felrótta, hogy 16 ezer tanár hiányzik, és emiatt kell pedagógusokat átcsoportosítani. Eközben a kormány nem növelte, hanem még csökkentette is GDP-arányosan az oktatásra fordított forrásokat. „Ez nemcsak bűn, ez hazaárulás, elárulták a gyermekeinket” – hangoztatta, és a javaslat visszavonására szólított fel.

A momentumos Orosz Anna úgy látja, hogy a rendszer lassan mindenkit bedarál, és a státusztörvény a maradék jó tanárokat is elüldözi majd a pályáról.

A KDNP-s Hollik István számára este 11-kor teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy az ellenzék azért ment be a parlamentbe, hogy hangulatot keltsen. A Fidesz kommunikációs igazgatója megállapította, hogy az ellenzékiek nem is olvasták el a törvényjavaslatot, majd megdicsérte az MSZP-s Hiller Istvánt, aki szerinte az egyetlen olyan ellenzéki volt, akinek felszólalása nem volt tele gyűlölettel.

Az expozét mondó Maruzsa Zoltán államtitkár este 11 után, közel nyolc óra után ismét megszólalt a vitán. Elmondta, hogy nincs olyan szabály, ami kőbe vésné, mikor kezdődik a tanítás, ez az iskolák jogkörébe tartozik. A pedagógusbérekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: a teljesítménybérezés tudja majd rendezni azt, hogy az iskolák a munkaerőt biztosítsák.

Kunhalmi Ágnes az MSZP társelnöke éjjel fél 2-kor arról beszélt, hogy a státusztörvény szelektívvé teszi az iskolarendszert. A 24.hu beszámolója szerint Rétvári Bence államtitkár éjjfel fél 4-kor hangsúlyozta, hogy a pályakezdő pedagógusok a tervezet egyik fő nyertesei, majd a PDSZ támogatottságát az MSZP-éhez hasonlította. Az MSZP-s Vajda Zoltán később a ChatGPT kérdezte arról, mi a gond az oktatással: „Szűkös források, infrastruktúra, rossz állapotú épületek, rendszerbeli problémák” - idézte Vajda a mesterséges intelligenciát.

Ahogy 24.hu felidézi, a szocialista politikus ezt követően felolvasta Arany János A walesi bárdok című balladáját. Ahogy a szavalatot befejezte, megcsörrent a telefonja, mire azt mondta: „Bizonyára Soros György hív, de most nem veszem fel.”

A kormányt, azaz a Belügyminisztériumot szombat reggel már Takács Péter egészségügyi államtitkár képviselte a vitában, amit többen kifogásoltak. A momentumos Tóth Endre szombat délelőtt utolsó rendes felszólalóként arról beszélt: a kormány ellehetetlenítette a tiltakozás hivatalos formáját, a sztrájkot, és sok pedagógus a kormányzati arrogancia, a döntéshozatal módja és a kommunikáció stílusa miatt hagyja el a pályát, és ha ezen nem változtatnak, egyre többen fognak így dönteni.

Zárszavában az egészségügyi államtitkár azt mondta: a 18 órán át tartó vitában új, komolyan vehető érv nem hangzott el az ellenzék oldaláról, a szükséges egyeztetéseket pedig a Belügyminisztérium lefolytatta a javaslatról.

(Képünk illusztráció, fotó: MTI)