„Klubrádió
A lényeg

Státusztörvény: egy tanár a tüntetésen jelentette be, hogy 31 év után felmond

16/06/2023 20:10

| Szerző: Klubrádió

"31 év tanítás után befejeztem, elegem van. Amit velünk csinálnak, azzal átlépték a Rubicont" – mondta Szűcs Tamás, a PDSZ ügyvivője a státusztörvény elleni tüntetésen pénteken. A tüntetés este tíz előtt ért véget.

A státusztörvény parlamenti vitájának napjára, délután 5 órai kezdettel szervezett újabb tüntetést az Egységes Diákfront és a Tanítanék Mozgalom, azt követően, hogy kiderült, a parlament rendkívüli ülésnap keretében foglalkozik a témával.

Szalóki Viktor, az aHang munkatársa arról beszélt a Parlament előtti, több ezres tüntetésen, hogy a státusztörvény véglegesen romba dönti a törvény a magyar oktatást. Ezután felolvasta azoknak a pedagógusoknak a beszámolóit, akik felmondanak a státusztörvény elfogadása esetén. Mindenkit szerveződésre és ellenállásra biztatott, majd azzal zárta felszólalását, hogy „nem adjuk a jövőnket.”–

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja azt mondta: a kormánypárti képviselők a parlamenti vitában is folyamatosan hazudtak, nem volt semmiféle egyeztetés a szakszervezetekkel. Gyalázatnak nevezte a státusztörvényt. Szerinte a jogszabály nem tartalmaz semmiféle fizetésemelést, életpályának sincs nyoma benne, helyette az egész büntetésekre, szankciókra épül. „Egy őrült gondolat van, mégpedig az, ha támadják a kisvasutat, akkor meghosszabbítjuk Bicskéig. Ez az őrület igazgat itt.”

Szűcs Tamás, a PDSZ ügyvivője a tüntetésen jelentette be, hogy a mai nappal beadta a rendkívüli lemondását. Ebben az szerepelt, hogy a munkáltatója nem tekinti partnernek, folyamatosan jogsértést követ el ellene. „31 év tanítás után befejeztem, elegem van. Amit velünk csinálnak, azzal átlépték a Rubicont” – fogalmazott.

A saját generációjukat árulták el, akik most bent ülnek a parlamentben – mondta. A tömeg erre azzal válaszolt, hogy „Orbán takarodj.” és „mocskos Fidesz”. Lemondásáról úgy fogalmazott Szűcs Tamás, hogy „szégyellem magam ezért, de sokat láttam az életből, hogy tovább tűrjek”.

A diáktüntetők megkérték a demonstrálókat, hogy a parlament épülete felé dobott papírrepülőkkel fejezzék ki, hogy nem kérnek a státusztörvényből. A tüntetésen megjelent Nagy Ervin színész is, aki korábban többször is kiállt a tanárok mellett, ezért is keveredett szópárbajba a Facebookon Rákay Philip kormánypárti influenszerrel

Közben a Parlamentben tartott a státusztörvény hosszú vitája, és több ellenzéki politikus is kiment a térre felszólalni. Kunhalmi Ágnes (MSZP) szerint a kormány visszaél a kétharmaddal, és hazudik, amikor Brüsszeltől várja a pénzt a tanárok béremelésére. A jobbikos Ander Balázs azt mondta, hogy a fideszesek a „Klik cselédjeivé degradálják a tanárokat.” A DK-s Barkóczi Balázs arról beszélt, hogy Orbán úgy járkál, mintha az egész ország a laktanyája lenne. „Milyen miniszterelnök az, aki hagyja, hogy 13 év alatt lerohadjon a közoktatás?” – tette fel a kérdést. A párbeszédes Szabó Tímea a szégyen és a gyávaság napjának nevezte a parlamenti vitát. A Momentum csepeli képviselője, a matematikatanár végzettségű Dukán András Ferenc azt mondta: a hatalomnak nem fáj, hogy tönkreteszik a tanárokat és a diákokat. Elmondása szerint tiltakozásul hónapok óta nem tartotta meg az óráit. Az akció után a politikusok visszamentek a Parlamentbe.

Mikor már több mint három órája tartott a tüntetés, szemmel láthatóan szellősebb lett a tömeg. A tüntetés végéhez közeledve az összes felszólaló felment a színpadra, és először közösen elénekelték a Grundot, majd pedig a Himnuszt. Törley Katalin polgári engedetlenség miatt kirúgott tanár bejelentette, hogy bár a színpadot este 10 után elbontják, ők maradnak virrasztani a Kossuth téren. Fél tíz után ért véget a tüntetés a Kossuth téren.

(via Telex)