„Klubrádió
A lényeg

Kordonbontás: Hadházyt és két momentumos képviselőt is elvittek a rendőrök

24/04/2023 19:11

| Szerző: Klubrádió

Hétfő este hat körül nyolc-tíz momentumos előbb feszítővasakkal kezdte el szétbontani a karmelitánál felhúzott kordont. A hatóságok közbeléptek, Hadházy ráfeküdt egy félig elbontott kordonra, őt a rendőrök kézben vitték arrébb a helyszínről.

Negyedszerre próbál kordont bontani a Momentum és Hadházy Ákos hétfő este, de a rendőrök most nem engedik nekik – írja a Telex.

A Le a bosszútörvénnyel! Le az elnyomással! című tüntetés résztvevői az esemény után a Belügyminisztériumtól a Karmelitához vonultak.

Hétfő este hat körül nyolc-tíz momentumos előbb feszítővasakkal kezdte el szétbontani a kordont, amit Hadházy Ákos szerint "törvénytelenül" helyeztek ki oda. Nem sokáig jutottak, mert a helyszínre több tucat rendőr vonult ki, akikkel dulakodás, lökdösődés kezdődött. A rendőrök a korábbiakkal ellentétben most nem engedték a képviselőknek elbontani a kordont.

Hadházy erre ráfeküdt egy félig elbontott kordonra, őt a rendőrök kézben vitték arrébb a helyszínről.

Ezután a rendőrök Lőcsei Lajos és Gelencsér Ferenc momentumos képviselőket is kézben cipelték vissza a kordon megfelelő oldalára, ahol ők tartózkodhatnak. Gelencsér szerint Hadházy rosszul lett, megütötte magát, mentőt is hívtak hozzá, de a képviselő nem kért ellátást. Ő maga nem tudta megmondani, hogy megsebesült-e, az inge mindenesetre elszakadt. A rendőrök pár perc után őt is átcipelték a kordon külső oldalára.

Este hét körül megérkeztek a belvárosban tüntető diákok és tanárok is a Karmelitához, egyelőre csak skandálnak, „szabad ország, szabad oktatás”, „nincs tanár, nincs jövő”, „rendőrállam nem jogállam”, „kordont le” rigmusokat.

A skandálások után a tömeg hirtelen megindult a kordon felé, tüntetők, képviselők és rendőrök feszültek egymásnak. Néhány méterrel sikerült arrébb tolniuk az egyik kordont, a rendőrök könnygázt is bevetettek.