„Köszönjük
A lényeg

"A státusztörvényt Dúró-módra le kell darálni"

24/04/2023 15:44

| Szerző: Klubrádió

Tanárok és diákok tiltakoztak a Belügyminisztérium épülete előtt a státusztörvény ellen. A felszólalók a folytatást ígérnek, mert a kormány megfélemlített helyzetben egyre drasztikusabb lépésekhez nyúl.

Le a bosszútörvénnyel! Le az elnyomással! címmel szervezett tüntetést hétfőn 16 órás kezdettel a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és az ADOM Diákmozgalom.

A Kálvin téri templom előtt belekezdtek a nincs tanár-nincs jövő skandálásba és a hangulatba hozatal része a "Szabad ország, szabad oktatás" is.

 
Le a bosszútörvénnyel 2023.04.24.
Fotó: Klubrádió
 

A menet 5-kor elindult a Kecskeméti utca felé, a Széchenyi István (volt Roosevelt) tér a végállomás.

 
Le a bosszútörvénnyel
Fotó: Klubrádió
 

Máté András, az Oktatói Hálózat aktivistája kezdte a beszédeket, szolidaritásáról biztosítva a pedagógusokat.

Egy tizenegyedikes osztályfőnök és egy óvónő is megszólalt, utóbbi elmondta, a pedagógusok azon öt százalékába tartozik, akik 30 év alattiak. Elmondták, hogyan érzik ma magukat a pedagógusok: kiszolgáltatottan, mint akibe belerúgtak. A korábbi tiltakozási hullámot, polgári engedetlenséget úgy írták le: "nem tanítottam, azért, hogy taníthassak".

Kis Gergely, az Egységes Diákfront tagja azt mondta, hogy sokan azt gondolják, hogy a tiltakozás nem ért el semmit. De szerinte a magyar kormány megfélemlített helyzetben egyre drasztikusabb lépésekhez nyúl.

Egy technikumi diák úgy fogalmazott: "A státusztörvényt Dúró Dóra módra kell ledaralni, a reszlit pedig elégetni, hogy soha senkinek ne jusson eszébe mégegyszer ilyet kitalálni". 

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja zárta a rendezvényt, megjegyezve, a tiltakozók tettekben nem, szavakban igazán erőteljesek.

Schermann Fruzsina, az ADOM Diákmozgalom elnöke a reggeli, Belügyminisztérium elé szervezett ülősztrájkról beszélt.

Elmondta, hogy a tiltakozásokat addig folytatják, amíg az országnak nem lesz normális közoktatási rendszere. Ezután pedig hivatalosan lezárta a rendezvényt.

Nagy Erzsébet után Pankotai Lili lépett a színpadra, és arra szólította fel a tömeget, induljanak el együtt a Karmelitához, ahol jelenleg is kordonbontás zajlik.

A Klubrádiónak több megszólaló is beszélt az eseménnyel kapcsolatban.

(Források: hvg.hu, 444)