„Köszönjük,
Reggeli gyors

Fekete-Győr: Nem élünk a díszellenzékiség mázával

11/04/2022 13:49

| Szerző: Klubrádió/szg

Ez nem volt fair választás, a Nemzeti Választási Iroda vezetője mégis kiáll majd a parlament alakuló ülésén és elmondja, hogy itt minden rendben, ehhez pedig nem adhatják az arcukat - közölte Fekete-Győr András, a Momentum leendő frakcióvezetője. Szerinte a parlamenti munka csak kiegészíti a közösségépítést, a sokkoló eredmény okai pedig tartalmi kérdések voltak, többet kell foglalkozni az emberek hétköznapi szükségleteivel.

2022. április 11. Reggeli gyors / részlet, Fekete-Győr András (22.04.11.)
07:22
00:00

Fekete-Győr Andrást, a Momentum volt elnökét, leendő frakcióvezetőjét arról kérdeztük, hogy bejelentették: az első ülést bojkottálják a Parlamentben. Azt mondta, ez a választás nem volt fair, mert például 5-600 ezer elvándorolt magyar nem fért hozzá egyenlő módon a szavazáshoz, vagy azért, mert a kormányoldal ezer meg ezer órán át mondhatta a propagandát az adóforintokból fenntartott közmédiában (ahol az ellenzéki pártok képviselői 5-5 percet kaptak).

Azzal folytatta: ezek után ki fog állni az alakuló ülésen a Nemzeti Választási Iroda vezetője és elmondja, hogy itt minden rendben volt – de ehhez nem adhatják az arcukat. Szimbolikus üzenete van annak, hogy az alakuló ülésen nem lesz ott „az új politikai generáció” – mondta Fekete-Győr. Kiemelte: frakciótársa lesz Hadházy Ákos, és az ő példája mutatja, hogy milyen az újfajta, aktív, cselekvő politika, amit a kétharmaddal szemben is csinálni érdemes. A Hadházy- vagy Szél Bernadett-féle munka rámenős volt, ezt kell folytatni egy ilyen rendszerrel szemben.

Közölte: a parlamenti munkáról még tesznek bejelentéseket, ezen dolgoznak. Nem élnek a díszellenzékiség mázával, allűrjeivel – tette hozzá. A parlamenti munka ezzel együtt fontos, mert a választópolgárok azzal bízták meg őket, hogy alternatívát állítsanak a rendszerrel szemben. Nehéz évek jönnek, gazdasági, szociális, adott esetben külpolitikai válságok. A legfontosabb az építkezés vidéken, a közösségekben, a szabadságszerető polgárok köreiben, ezt egészíti ki a parlamenti munka.

Az alakuló ülés kapcsán megfogalmaztak demokratikus, jogállamisági elvárásokat, mert ez nem valódi demokrácia – mondta. A Fidesz szüntette be a parlamenti vizsgálóbizottságokat, pedig például a Horn-kormány alatt a Tocsik-ügyben a fideszes Deutsch Tamás volt a vizsgálóbizottság elnöke. Az állami szervekhez belépésről pedig azt mondta a momentumos politikus: ez minden képviselőnek alapvető joga, ezért az ellenőrzésért is választották meg őket. Azonban most ez úgy néz ki, hogy írni kell előzetesen, időpontot kérni, aztán legfeljebb nem válaszolnak és nem lehet menni.

Azzal kapcsolatban, hogy sokak szerint ne a hatalmi rendszerrel foglalkozzon az ellenzék, hanem a kisemberek problémáival úgy reagált Fekete-Győr: „teljesen egyetértek”. A sokkoló választási eredmény okai nagyrészt a tartalmi problémák voltak – jelentette ki. Sokkal nagyobb hangsúlyt kell helyezni az emberek hétköznapi szükségleteire, a fűtésre, az ételre, mert sajnos ezek az alapvető anyagi dolgok a fontos kérdések sokmillió ember számára, nincs jólét – tette hozzá.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Facebook

Reggeli gyors
2022. április 11., hétfő 07:45
Műsorvezető: Szénási Sándor