„Klubrádió
Megbeszéljük...

Falus: Kizárt, hogy Magyarország megússza a delta-variánst

9/07/2021 18:52

| Szerző: Klubrádió

Egyszerűbb és olcsóbb is újraoltani a veszélyeztetett csoportokat, mint az ellenanyagszintet mérni, véli Falus Ferenc. A volt országos tiszti főorvos szerint az átoltottsággal kéne foglalkozni, mert kizárt, hogy elkerüljük a negyedik hullámot, a delta-variáns eljut Magyarországra is.

2021. július 09. Megbeszéljük-részlet / Interjú, Falus Ferenc - 2021.07.09.
15:39
00:00

Az utóbbi hetekben egyre több információnk van arról, hogy a kínai vakcinával oltottaknál nem alakult ki megfelelő védettség. Mivel kormányzati szinten nem vállalják fel a felelősséget, ezért az emberek magánúton, saját zsebükből finanszírozzák a vizsgálatot.

Felesleges erre pénzt kiadni, ezeket a vizsgálatokat a hatóságoknak kellene tudományos módszerekkel elvégezni, és meghatározni azokat a csoportokat, akikben a védettség kevésbé alakult ki. Ezzel egy időben gondoskodni kellene – az ellenanyagszinttől függetlenül – adott esetben az újraoltásukról. Ez két csoportot érint főleg: az idősebb generációt, akiket a Sinpoharm-vakcinával oltottak, mert nekik a becslések szerint minimum 30 százaléka nem védett, és az első vonalban lévő egészségügyi dolgozókat, akik valószínűleg ősszel is a frontvonalban lesznek, mert náluk addigra letelik a hat hónap, amikorra a Pfizer-oltás védelmi szintje csökkenni kezd. Ráadásul már azt is tudjuk, hogy a Pfizer kevésbé véd a delta-variánssal , mint az eredeti vuhani vírussal szemben – mondta Falus Ferenc a Megbeszéljükben.

Interjú Falus Ferenccel, a baloldali pártok közös főpolgár
 
Falus Ferenc
MTI Fotó: Illyés Tibor
 
 

A járvány jelenlegi szakaszában a – sok kontakttal rendelkező – fiatal generációt kellene mindenképpen beoltani, hogy mire kezdődik az iskola, védettek legyenek. Ez annál is inkább sürgetőbb, mivel a világ egyre több országából, ezen belül Európából is jelzik, hogy fokozatosan kiszorítja az új típusú koronavírus első változatait a delta jelzésű mutáció. Kizárt, hogy ezt Kelet-Európa, benne Magyarország megússza – véli Falus.

Magyarországon még körülbelül ötmillió teljesen védtelen ember van a koronavírus-fertőzéssel szemben, nekik legalább a felét a következő két hónapban be kellene oltani, de figyelembe véve a vakcinák hatékonyságát is, az lenne az ideális, ha mindenki beoltatná magát. Falus Ferenc szerint az már jó eredmény lenne, ha tízből kilenc ember felvenné az oltást.

A szakember arról is beszélt, hiányolja a kormányzat részéről az ingyenes antigén-gyorstesztelés lehetőségét, főleg azoknál, akik megfázásos tüneteket észlelnek magukon, mert a delta-variáns okozta betegségnek is ezek az első jelei.

Korai még az öröm, ne dugjuk a homokba a fejünket! – figyelmeztetett a koronavírus-járvány negyedik hullámának veszélyére a volt tiszti főorvos.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. 

Megbeszéljük/Interjú Falus Ferenccel
2021. július 09., péntek 16:30
Műsorvezető: Bolgár György