„Klubrádió
Megbeszéljük...

Falus Ferenc: Nem az indiai törzs, az oltásellenesség az igazi baj

28/05/2021 17:17

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A járványadatok kedvező alakulása nagyban hozzájárult ahhoz, hogy sokan nem akarják beoltatni magukat. Falus Ferenc szerint ez nagy rizikó, és nem feltétlenül a Magyarországon is megjelent indiai mutáns miatt. A volt országos tiszti főorvos szerint negyedik hullám mindenképpen lesz. Ezért lenne nagyon fontos ésszerű korlátozások bevezetése és fenntartása.

2021. május 28. Megbeszéljük - részlet 21.05.28. Falus Ferenc
19:03
00:00

Az indiai mutáns megjelenése teljesen nyilvánvaló és elkerülhetetlen volt – véli Falus Ferenc. A volt országos tiszti főorvos ezt nem tartja teljesen szerencsétlen körülménynek, mert az utóbbi napok megnyugtató alakulása meggondolatlanná tette a lakosságot és sokan nem is tervezik beoltatni magukat, így talán felrázhatja őket is, hogy ráeszméljenek, elemi érdekük beadatni a védőoltást. A helyzetet súlyosbítja, hogy az utóbbi napokban lelassult az oltás üteme.

Fontos körülményként emelte ki, hogy miután megjelent a indiai variáns Nagy-Britanniában 5 százalék körül volt számuk az brit mutánssal szemben az összes fertőzött közt, míg pár nappal később már 30 százalékra ugrott ez az arány, tehát megkezdte kiszorító munkáját. Megjegyezte, ez a három indiai variáns az egyik kevésbé veszélyes törzs. A veszélyesebb ág is megjelenik majd itthon, de a kevésbé veszélyesebb törzsek fertőzőképessége nagyobb, így kiszorítják azt. 

A rossz hír, hogy Angliában ugrásszerűen megnőtt a gyerekek körében a súlyos megbetegedések száma. Ezért is hagyta jóvá az Európai Gyógyszerügynökség 12-15 évesek oltását Pfizer vakcinával.

Részben ezekől függetlenül megjegyezte, hogy naivitás arra számítani, hogy nem lesz negyedik hullám, ilyet hangoztatni azért is kár, mert ezzel is az oltáselleneseket erősítik meg tévhitükben.

Ha ezekből kiindulva ésszerű korlátozásokat vezetne be, vagy tartana fent a kormány, Falus szerint hónapokkal rövidíthetnénk meg a járványügyi krízist.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Falus Ferenccel
2021.05.28., péntek 16:45
Riporter: Bolgár György