„Klubrádió
Megbeszéljük...

Falus Ferenc: A vakcinaigazolvány nem bizonyítja a védettséget

29/04/2021 16:15

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Azzal, hogy a magyar kormány olyan oltóanyagokat vásárolt, amelyeket az Európai Gyógyszerügynökség nem vizsgált és nem hagyott jóvá Falus Ferenc szerint csak a magyar oltottak mozgását nehezítette meg a schengeni övezetben. A volt tiszti főorvos szerint ebben az esetben próbapert lehet indítani a kormánnyal szemben.

2021. április 29. Megbeszéljük - részlet 21.04.29. Falus Ferenc
18:26
00:00

Elfogadta az Európai Parlament a vakcinaútlevélről szóló tervezetet, melynek értelmében nem fogadják el automatikusan az Európai Gyógyszerügynökség  még nem engedélyezett vakcinákat. Ez azt jelenti, hogy a tagállamok döntik el, mely vakcinákkal oltottak léphetnek be országaik területére.

Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos úgy véli, próbaperre bocsátható, amiért a magyar kormány olyan oltóanyagokat vásárolt, amelyekkel megnehezítette a magyar állampolgárok számára a schengeni övezeten belüli utazásokat. A szakember megjegyezte azt is, hogy a szükséges idő leteltével elvileg bármilyen más oltóanyag is beadható, mert nincs ismeretünk arra vonatkozóan, hogy kockázatot jelentene az oltások keverése, de a magyar védettségi igazolványok, mindössze annyit bizonyítanak, hogy "valahol valakik engem nagy valószínűséggel megszúrtak valamivel, de hogy az kiváltotta-e a védettséget, azt nem".

Interjú Falus Ferenccel, a baloldali pártok közös főpolgár
 
Falus Ferenc
Fotó: Illyés Tibor/MTI
 

A kormány által a hétvégén közzétett, nagy felzúdulást okozó táblázatáról Falus azt mondta, hogy két módon is kártékony volt. Egyfelől a táblázat hiányosságai miatt az oltásellenesek csak annyit olvashattak ki belőle, hogy milyen szövődményekre számíthatnak, ha valamely vakcinát beadatják maguknak. Másfelől pedig egyértelműen azt sujkolja vele a kormány, hogy az orosz vakcina a leghatékonyabb. Hozzátette, szerinte valóban jó lehet az Szputnyik V, de "kéne valamilyen tudományosan megalapozott összehasonlítás az oltások között, hogy levonhassunk ilyen következtetéseket".

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Megbeszéljük.../interjú Falus Ferenc
2021.04.29., csütörtök 16:15
Riporter: Bolgár György