„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Falus Ferenc: Óriási kockázat a nyitás, beláthatatlan következményei lehetnek

26/04/2021 17:24

| Szerző: Klubrádió

Orbán és társai a teraszon sörözve bátorítják az embereket a kontroll nélküli ünneplésre, miközben már a szomszédban van a koronavírus Indiából indult duplamutánsa, aminél nem tudjuk, hogy a jelenlegi védőoltások mennyire hatásosak – hangsúlyozta Falus Ferenc, volt tiszti főorvos. A szakember arról is beszélt, a koronavírus nehezen múló utóhatásai, a poszt-Covid-szindróma (vagy long-Covid-szindróma) komplex és egyelőre nehezen érthető tünetei a látszólag gyógyultaknál is sokáig fennmaradnak, sajnos vannak, akiknél úgy tűnik, krónikus, életen át tartó problémaként maradnak meg.

2021. április 26. Reggeli gyors/Reggeli személy 2021.04.26. Falus Ferenc
23:52
00:00

A koronavírus-járvány második hulláma óta egyre több, a Covid-19 elsődleges hatásaitól megszabadult beteg szorul intenzív rehabilitációra, ezért már Magyarországon is több poszt-Covid-ambulancia nyílt. 

Falus Ferenc volt tiszti főorvos elmondta, hogy életkortól és alapbetegségtől függetlenül nagyon sok betegnél jelentkezik a poszt-Covid-szindróma. Az sem befolyásolja annak kialakulását, hogy akár csak enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen vészelte át valaki a fertőzést, hónapokkal a betegség lecsengése után is jelentkezhetnek enyhébb vagy igen komoly, akár életen át tartó tünetek, sőt legdrasztikusabb esetben akár bele is halhat a páciens. Összehasonlítva az influenzával, ahol maga a betegség elmúlása után már nincsenek utóhatások, a Covid teljesen más szisztéma szerint működik: nagyon súlyos utóhatásai lehetnek, ráadásul nagyon magas százalékos arányban – vázolta a két betegség közötti különbséget Falus.

 
Falus Ferenc
Forrás: ÚTV/YouTube
 

Az első aggasztó jel szerinte az volt, amikor tavaly tavasszal Észak-Olaszországban a Covidon átesett betegeket fél év múlva visszarendelték kontrollra, amiből az derült ki, hogy a fertőzést túlélt emberek 70 százalékának továbbra is volt valamilyen, a koronavírushoz köthető panasza. 

Az eddigi adatokból az látszik a volt tiszti főorvos szerint, hogy a leggyakoribbak a légzőszervi szövődmények, ezt követik az idegrendszeri károsodások, az anyagcsere betegségek és ezen kívül a szívbetegségek kockázata is kiugróan magas.

Falus Ferenc felhívta a figyelmet, hogy az egészségügyi ellátórendszernek az elkövetkező években fel kell készülnie, hogy a tüdőgyógyászat, neurológia, pszichiátria, a kardiológia, a reumatológia területén elég jelentős betegszám-növekedést eredményez a poszt-Covid-jelenség.

A szakember hangsúlyozta, hogy a poszt-Covid-kutatás még gyerekcipőben jár, nagyon keveset tudunk róla, még nincs olyan gyógyszer, ami ezt a folyamatot befolyásolná. A kezelés egyelőre diagnosztikából, fizikoterápiából, a tüneti kezelésből és a súlyosabb szövődmények megelőzéséből áll. Falus szerint egy poszt-Covid-ambulancia tulajdonképpen egy betegirányító központ, ahol a legkülönbözőbb szakorvosi vizsgálatokat kell megszervezni, és a beteget kell irányítani, támogatni pszichésen és orvosilag egyaránt.

Falus a járványkorlátozások jelentős részét feloldó hétvégi nyitással kapcsolatban is kifejtette véleményét, szerinte az egyrészt korai volt, másrészt sokkal jobban kellett volna szabályozni a teraszok működési rendjét. Azt sem tartja jó iránynak, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, majd a párttársai is szorgalmasan posztolták a neten, ahogy egy teraszon söröznek, ezzel is példát mutatva, bátorítva az embereket a kontroll nélküli ünneplésre. Az orvos óriási kockázatnak látja ezt a magatartást, főleg, hogy Angliában, Belgiumban, Csehországban, Görögországban már megjelent a koronavírus indiai duplamutánsa, aminél nem tudjuk, hogy a jelenlegi védőoltások mennyire hatásosak. Ha ez az indiai variáns kiszorítja a brit variánst, akkor szomorú napok következnek – jósolt Falus.

Ráadásul a kormányzat az utóbbi időben visszaél a statisztikai adatok értelmezésével, aljas elferdítése a valóságnak, hogy például a 26 ezer koronavírusos halott helyett csak a 2020-as év, előző esztendőhöz viszonyított 13 ezer halálozási növekményéről beszélnek – vélte Falus. A kormány által kiadott – a védőoltások hatékonyságát elemző – táblázatot pedig minősíthetetlennek nevezte, szerinte a "szezon és a fazon összekeverésével" hozzák ki, hogy ezek között a védőoltások között milyen különbségek lennének. Elfogadhatatlannak tartja azt is, hogy nem tudjuk meggyászolni a járvány áldozatait, a tragédia lekicsinyítésével pedig a kormány politikai hasznot akar csak húzni.

Nem az ellenzék oltásellenes, hanem a kormányzat viselkedése az, és ez lassítja a járvány megszüntetését, kontrollálását – véli Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Reggeli személy: Falus Ferenc
2021.04.26., hétfő 09:00
Riporter: Szénási Sándor