„Klubrádió
Megbeszéljük...

Duda Ernő: A kormány feladata gondoskodni az újraoltásról, ha a kínai vakcina hatástalan

21/06/2021 18:29

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A kormány feladata lenne biztosítani azok újraoltását, akik esetében a kínai vakcina nem vált be, nem az a megoldás, hogy a szomszédos országokba kell átjárni oltásért – véli Duda Ernő immunológus.

2021. június 21. Megbeszéljük - részlet 21.06.21. Duda Ernő
08:20
00:00

Sokan a szomszédos országokba, Szerbiába és Romániába mennek át Magyarországról Pfizer-oltásért. Többségük olyan hatvan év feletti, akit a kínai Sinopharm vakcinával oltottak be, de nem produkált immunválaszt. Tíz érintettből négy esetében nem indult meg az antitest termelés. Duda Ernő virológus, genetikus-biológus, professor emeritus szerint biztonságos ilyen esetekben egy harmadik és egy negyedik oltás beadása is, hiszen a Sinopharm esetükben csupán "méhcsípés".

Azt is hozzátette, hogy az inaktívált vakcinák hatékonysága más esetekben, mint a szezonális influenzaoltások tekintetében sem tökéletes, jó esetben 70 százalékos védelmet biztosít.

 
Duda Ernő Fotó: SZEGED.HU/SZABÓ LUCA
 

Megjegyezte azt is, hogy a kormány feladata lenne biztosítani azok újraoltását, akik esetében a kínai vakcina nem vált be, nem ez a megoldás, hogy a szomszédos országokba kell átjárni oltásért. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy bár kiváló kardiológus szakembernek tartja Merkely Bélát, az Semmelweis Egyetem rektorát, nem tartja megfontoltnak azt a kijelentését, amely szerint az ellenanyag hiánya még nem jelenti azt, hogy az oltottak nem védettek. "E tekintetben az immunológusokra kéne hallgatni" – tette hozzá.

Megjegyezte, nem egyéni, hanem társadalmi érdek, hogy minél többen megkapják az oltást, és minél többen valódi védettséget szerezzenek lehetőleg még ősz – a negyedik hullám várható kezdete – előtt.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Duda Ernővel
2021.06.21., hétfő 17:02
Riporter: Szénási Sándor