„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Duda Ernő a nyitásról: „Adja isten, hogy ne legyen belőle büntetés”

30/04/2021 14:14

| Szerző: Klubrádió

Duda Ernő virológus, genetikus-biológus azt mondta: már több ezer ember összezsúfolódása is veszélyes lehet. Szerinte jobban kellett volna sulykolni azt, hogy a nyitással párhuzamosan fokozottabban kell figyelni arra, hogy ne fertőzzük meg egymást és ne fertőződjünk meg. Jelezte: nincs négymillió védett ember, akik megkapták a második oltást úgy, hogy azután eltelt még egy hét, körülbelül másfél millióan lehetnek. A professzor nem nagyon optimista a nyitás következményeit illetően, de „adja isten, hogy ne legyen büntetés abból, hogy hirtelen nyitni kezdtünk”.

2021. április 30. Reggeli gyors / részlet, Duda Ernő (21.04.30.)
18:55
00:00

„Nem a vírus terjed, mi terjesztjük” – fogalmazott Duda Ernő virológus, genetikus-biológus. Felhívta a figyelmet arra, hogy Indiában néhány hete több tízmillió, akár százmillió ember részvételével tartottak vallási ünnepségeket, amelyeken minden bizonnyal néma nem csendben és szájmaszkban ültek, hanem összezsúfolódva énekelnek, jól érezték magukat. Teljesen logikus következménye ennek, hogy fellángol a fertőzés, hiszen már az is veszélyeket hordoz, ha több ezer ember jön össze.

A nyitással együtt kellene jobban figyelni egymásra

Műsorvezetőnk ezzel kapcsolatban rátért a magyarországi nyitásra: Duda Ernő a szegedi Tisza-parton biciklizve látta, hogy rengeteg fiatal „ordított, énekelt boldogan a tavaszi napsütésben”, maszk nélkül, abszolút figyelmen kívül hagyva, hogy még köztünk van a vírus. Szerinte jobban kellett volna sulykolni azt, hogy a nyitással párhuzamosan fokozottabban kell figyelni arra, hogy ne fertőzzük meg egymást és ne fertőződjünk meg. Hozzátette: túl nagy hangsúlyt helyeznek a 3,5 vagy nemsokára 4 millió beoltott emberre, miközben a védettek száma ennél lényegesen kevesebb: aki megkapta a második védőoltást és azóta eltelt legalább egy hét, azok száma legfeljebb másfél millió körül lehet. Nem négymillió ember van védve, mert aki tegnapelőtt kapott egy oltást, az „a világon semmiféle védelmet nem jelent”, akkor se, ha kapott vele együtt egy cédulát is. Hozzátette: akikben a vakcinák ki tudták váltani a védőhatást, azok az emberek a súlyos és a halálos betegséggel szemben védettek, függetlenül attól, hogy milyen variánssal találkoznak. Lehet, hogy betegséget okoz, de az enyhe tünetekkel kell, hogy lefolyjon.

Jön-e a negyedik hullám? Ezt nagyon nehéz megjósolni, a vírus eddig már jó néhányszor meglepte nemcsak a politikusokat, hanem a járványügyi szakértőket is, például a harmadik hullámnál, annyira hamar robbant be. Nem nagyon optimista a nyitás következményeit illetően, de „adja isten, hogy ne legyen büntetés abból, hogy hirtelen nyitni kezdtünk”.

Koronavírus - Nyitnak a vendéglátóhelyek teraszai
 
Vendégek ülnek egy étterem teraszán Nyíregyháza belvárosában 2021. április 24-én, miután kinyithattak a vendéglátóhelyek teraszai. Fotó: MTI/Balázs Attila
 
 

Lesz-e magyar vírusmutáció? „Nagyon büszkék lehetnénk rá” – mondta ironizálva a szakértő. A világon mindenütt, folyamatosan keletkeznek új mutációk, csak ezek többsége nem terjed el, mert hátrányos a vírus számára. Ha jobban tud kötődni a receptorokhoz, és gyorsabban terjed, mint a többi, az kiszorítja a korábbi változatokat, így történt ez a brit mutánsnál is. Ez nem „a hely szellemétől függ”, hanem véletlenszerű.

Szputnyik Brazíliában

A brazil egészségügyi hatóság nem engedélyezte a Szputnyik V-t; Duda Ernő elmondta: a vektor, amiből a vakcinát csinálják, lényegében „kiherélt vírus”, amelyet megakadályoznak a szaporodásban azáltal, hogy eltávolítják a létfontosságú génjeit. Ezért nem fordulhat elő szaporodásképes vírusrészecske a vakcinában, ha mégis találnak ilyet, az technológiai problémára vagy emberi trehányságra vezethető vissza. Tehát vagy a gyártás vagy a minőség-ellenőrzés során nem figyeltek eléggé oda.

Feltételezi, hogy mindenütt vizsgálják, Magyarországon is, hogy találnak-e benne szaporodásképes vírust. Nyilván ez nem mindegyik szállítmányban fordul elő, a brazilok történetesen kifogtak egy ilyet. Tudjuk, hogy óriási az igény és az oroszoknál meglehetősen korlátozottak a kapacitások, tehát feltehetően kapkodva gyártják ezt az anyagot. Nyilván anyagilag is jól jár vele az ország, nem beszélve a politikai presztízsről.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Balázs Attila

Reggeli gyors/Reggeli személy
2021. április 30., péntek 09:10
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert