„Köszönjük,
A lényeg

Orbán: Mi térhetünk vissza először a normál élethez

14/05/2021 08:38

| Szerző: Klubrádió

A magyar járványvédelem csodájáról beszélt Orbán Viktor a Kossuth rádióban. A miniszterelnök szerint Magyarország térhet vissza először a normál élethez. Ötmillió beoltottnál pedig nagyobb tömegrendezvényeket is megtarthatnak.

A Telex összefoglalója szerint a miniszterelnök tíz éve csak és kizárólag a kormányközeli sajtónak ad interjút, a Kossuth rádióban rendszeresen szólal meg péntekenként. A formátum interjú, ám váratlan, meglepő kérdést nem szokott kapni, ráadásul a kérdések sokszor leginkább állítások. A kormányfő maga mondta el 2019-ben, miért nem áll szóba nem baráti sajtóval: szerinte egy interjú nem bikaviadal, és máshogy is el tud jutni a választókhoz.

Orbán 2019 elején azt hangoztatta, hogy Magyarországon baloldali, liberális és kormányellenes médiatöbbség van, majd tavaly ősszel Olaszországban már arra utalt, mintha ez kiegyenlítődött volna: „ha a magyar médiára vetünk egy pillantást, akkor a baloldalnak maximum 60, de inkább csak 50 százaléka van, és a keresztény-konzervatív jobboldalnak szintén 40-50 százaléka van”.

A 24.hu azt is megjegyezte, hogy Orbán ezúttal se hagyta ki az alkalmat, hogy a "baloldal csúfos leszerepléséről" beszéljen.

Miniszterelnöki interjú a Kossuth Rádióban
 
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
 

Nincs még egy ország, ahol plázaszerűen lehet választani az oltások közül

A portói uniós csúcson Orbán úgy találta: nincs még egy olyan ország, ahol védőoltások közül „plázaszerűen” lehetne választani. A miniszterelnök megköszönte azoknak a fiataloknak, akik regisztráltak az oltásra. Mindegy, hogy a macska fekete vagy fehér, csak fogja meg az egeret – mondta Orbán a különféle vakcinákra. Pintér Sándor azonban azt javasolta, hogy legyen választható.

Negyedik hullám

Orbán azt állította, hogy a "nagyon nehéz a tudósokból konkrét válaszokat előcsalogatni". Azt tudni, hogy van módszerünk arra, hogy új mutánsok megjelenése esetén gyorsan lehessen reagálni.

944 ezer magyar olyan vakcinára vár, ami nincs

Van 944 ezer ember, aki regisztrált, de nem vette fel a vakcinát, tehát olyanra vár, ami nincs. Pfizerből heti 330 ezer érkezik, második oltásként 185 ezret kell beadni, hetente 150 ezer jut első oltásra.

Ötmillió beoltottnál jöhetnek a nagyobb esküvők és rendezvények

A nyitás tapasztalatairól Orbán azt mondta: bár Magyarország elsőként térhet vissza a normál élethez, ettől még járvány van, be kell tartani az intézkedéseket. 5 millió beoltottnál lesz a következő nyitási fázis. Most 4 millió 483 ezer ember van beoltva, az ötmilliót várhatóan még májusban elérik. A bejelentés az esküvőkre, nagyobb rendezvényekre, a kijárási tilalomra vonatkozik majd.

Bizonyos rendezvényekhez továbbra is védettségi igazolvány kell, legalább augusztusig.Tehát nagy, zenés rendezvények csak védettségi igazolvánnyal lesznek látogathatók. Ezt 6 millió oltottnál lehet felvetni, de egyelőre nem biztos (de nem is lehetetlen), hogy ezt elérjük.

A miniszterelnök beszélt az esetleges harmadik oltásról is, amely szerinte "zsákban van" elérhető. Állítása szerint a gazdaság a válság előtti időszaknál tart. „Jó kis költségvetés” – mondta a 2022-es büdzséről Orbán. Benne van egyidejűleg 13. havi nyugdíj második heti kifizetése, a fiatalok adómentessége és 7300 milliárd forint van a gazdaság újraindítására. A családtámogatási rendszerről a miniszterelnök azt mondta: ez egy magyar bravúr.