„Klubrádió
Realitás - Politikai útkeresés

Egyedül nem megy – az ellenzéki média helyzete

20/07/2022 07:40

| Szerző: Klubrádió

Rózsa Péter műsorvezető a Realitásban arra kereste a válaszokat, hogyan lehetséges, hogy az ellenzéki vezetés alatt álló önkormányzatok nem tudnak a nyilvánosság tekintetében együttműködni, akár egy közös sajtóorgánummal. Még a 2019-es önkormányzati választások után sem történt áttörés, amikor a Fidesz-diktatúra közepette mégis úgy tűnt, van remény, hiszen számos városban és számos kerületben, és szinte Budapest egészében ellenzéki polgármesterek kerültek a települések élére.

2022. július 08. Realitás - Politikai útkeresés (2022. július 08., péntek 15:00)
49:30
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter Szerkesztők: Somfai Péter
A műsorvezető három polgármesterrel vitatta meg a kérdést. Vendégei Pikó András, a VIII. kerület polgármestere (korábbi kollégánk), Gémesi György, Gödöllő polgármestere és a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, valamint Kiss László, Óbuda polgármestere voltak. Abban mind egyetértettek, nagy szükség lenne az összefogásra, de hiába tesznek meg mindent, csak az önkormányzatokra alapozva ez nem fog működni.

Pikó András szerint volt ilyen kezdeményezésről szó, csak nem számoltak azzal, milyen hosszú és nehéz út ez, még úgy is, hogy politikai szövetségesekről van szó. Magát politizáló polgármesternek tartja, de sok kollégája úgy véli, nekik nem dolguk az országos politizálás, nekik a saját kerületükkel vagy városukkal kell foglalkozniuk. Nem is igazán a polgármesterek akaratán múlik ez, bár nyilván fontos az ő véleményük is, de testületi döntés nélkül nem tudnak továbblépni.

Azt látja, hogy a Fidesz által működtetett hatalomgyakorlás számtalan sérelmet okoz nap mint nap, és ezek a konfliktusok hang és megnyilvánulás nélkül maradnak. „Rengeteg ilyen történet van és egészen addig, amíg ezeket a sérelmeket nem látják az emberek összességében, addig nem lesz meg az az érzésük sem, hogy elég volt” – mondja. Először ehhez szerinte nem egy lapra lenne szükség, hanem egy országos, alternatív hírügynökséget kellene létrehozni, szerkesztőséggel és szakemberekkel.

Szerinte az ellenzék keresi a maga útját ebben a félelmetesnek és leválthatatlannak tűnő Fidesz-világban. „Nem egyszerűen egy politikai verseny van, hanem egy társadalmi valósággal szemben kell valamiféle alternatívát mutatni. Ez egy társadalmi hálózat, amivel szemben ki kell találni egy jó stratégiát, és ez biztosan nem megy majd helyi, alternatív nyilvánosság nélkül” – mondja.

Kiss László szerint fontos tisztázni, hogy jelen pillanatban a fővárosban huszonnégy önkormányzat van, ebből huszonháromnak van médiája és egynek nincs: a Fővárosi Önkormányzatnak. Úgy gondolja, ha komoly szándékkal találkozna egy intézményesült média létrehozására a többségi frakciók mindegyike, akkor könnyen kapna politikai támogatást az ügyhöz.

Ettől függetlenül úgy látja, az elmúlt évek nem voltak hiábavalók: hiszen olyan dolgok történhettek meg a helyi önkormányzati lapokban, amelyekre korábban nem lehetett példa. Színes és értékes kezdeményezések ugyan vannak a jelenlegi ellenzéki polgármesterek részéről, de reális felvetésnek tartja az összefogást. Óbuda polgármestere szerint szükség lenne egy olyan platformra, ahol be lehetne mutatni az eredményeket, hiszen van mivel büszkélkedni. Jó lenne, ha az emberekhez nem csak a helyi hírek jutnának el, hanem hallhatnák a többi település vagy kerület történéseit is, hiszen azokból is sokat lehet tanulni.

Gödöllőn speciális helyzete van a sajtónak. Nem politikai újságot, hanem egy lokálpatrióta lapot hoztak létre, amelyben kifejezetten helyi információk vannak. Gémesi György szerint nagyon fontos szerepe van az újságnak és szeretik is a lakosok, ezért a helyi kötődést nem szabad elengedni, így az összefogást a következő lépcsőnek látja. A választások után ugyan bejelentésre került a Szabad Városok Szövetsége, amely szakma és politikai szinten próbált egységet képviselni, de mégsem lett sikeres.

Úgy tapasztalja, a polgármesterek nem kimondottan aktívak ebben a kérdésben, pedig az összefogáshoz kimondottan helyi aktivitásra lenne szükség, de ez nem feltétlenül a városvezetők feladata. Ebben az esetben egy külön szakmáról van szó, ezért sokkal inkább a kommunikációs munkatárson múlna a megvalósítás, bár a polgármesternek is komoly szakmai feladat eljuttatni és megkedveltetni a polgárokkal az újságot. Reméli, hogy hamarosan megtörténik az előrelépés, mert vészesen fogy az idő.

Realitás
2022. július 08., péntek 15.00
Műsorvezető: Rózsa Péter