„Klubrádió
A lényeg

Aki harmadszorra is legyőzte Németh Szilárdot: Ellenzéki média nélkül nem fog működni

7/04/2022 15:22

| Szerző: Klubrádió

Szabó Szabolcs Csepelen nyert a hétvégi parlamenti választáson, ellenfele a honvédelmi minisztérium államtitkára, a Fidesz alelnöke Németh Szilárd volt. A 444.hu-nak adott interjúban Szabó azt mondta, nem örül a győzelemnek, mert "országosan megint kétharmad van".

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Budapest, 2020. március 10. Szabó Szabolcs független képviselő a Pázmány Péter Katolikus Egyetem által ellátott oktatási feladatok elősegítése céljából, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia részére történő ingyenes vagyonjuttatásról szóló törvény általános vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd
 

 

Az ellenzéki kampányáról azt mondta, nem a munka hiányzott: "Azt láttam, hogy az utóbbi hónapokban abban volt érdemi munka, hogy olyan helyeken, ahol 10-15 éve nem nagyon láttak ellenzéki kampányt, kisebb városokban, falvakban, megjelentek ellenzéki politikusok, rendszeresen voltak a postaládában szórólapok". De kell a két választás között is kampányolni, hogy "ne azzal kelljen kezdeni a kampányt, hogy XY vagyok, két gyerekem van, mit dolgozom, az emberek pedig csak nézik, hogy ki a jó isten ez, aki rajta van a szórólapon". Arról is beszélt, hogy Németh Szilárd és a csepeli fideszes önkormányzat évek óta tartó háborújának következményeként az ő programját közölte a helyi újság is.

Arról is beszél, hogy ami működik Soroksáron vagy Csepelen, miért nem működik a vidéki nagyvárosokban: "a 2019-es önkormányzati választás után volt arról szól, hogy mivel jónéhány jelentős település önkormányzatának vezetését vették át ellenzékiek, legalább azt a minimális lehetőséget, amit a nyilvánosság felé ez tud jelenteni, kihasználják. Az önkormányzati média egyfajta összecsatolásával kialakítanának egy független önkormányzati hírrendszert. De ez is elmaradt."

"Van egy nagy fideszes propaganda, amit én nem tekintek újságírásnak vagy sajtónak. Van egy viszonylag szűk független média, és nincsen ellenzéki média."

Arról is beszélt, hogy a Fidesz mindent bevetett: "Az utolsó időszakban már naponta kaptam a kormányzati tájékoztató leveleket az oltási levlistára, ami tényleg nettó választási csalás."

Arról is beszélt Szabó Szabolcs ellenzéki képviselő, hogy a kampányban hogyan viszonyulnak a kormánypárti narratívához: amikor gyurcsányoztak, akkor például meghívták Gyurcsány Ferencet. "Nem az ilyen jellegű fricska az alapja a helyi kommunikációnknak. Inkább elmondjuk, hogy milyen dolgokra lenne szükség helyben, meg rávilágítunk arra, hogy szerintünk mi nincs rendben azzal, amit mondjuk Németh Szilárd csinál, például, hogy lenyúlja a helyi sportlétesítményeket a saját alapítványának. És ennek van szerintem hatása."

Szerinte "hosszú távon kell felépíteni valakit, aki képviselőjelölt szeretne lenni, be kell épülni a helyi közösségbe, ez máshogy nem megy". "Húsz körül lesz azoknak a választókerületeknek a száma, ahol ellenzéki jelölt nyer, marad nyolcvanhat. El lehet kezdeni dolgozni ezeken a helyeken. Nem kell 100 százalékos intenzitással már most nyáron, ki kell pihenni a választást (...) Ősszel viszont már neki kell indulni.

Ő magát ütésállónak nevezte, de tud olyan politikusról, aki pszichológushoz jár. "Szerintem ép ésszel három-négy ciklusnál többet nem lehet végigvinni. Nem vagyok pszichológus, de azt látni vélem a négy-öt-hat ciklus óta politizáló embereken, hogy ott már mentális billenés van, amit saját magukon észre sem vesznek." 

Az ellenzéki médiával kapcsolatban még azt is mondta, hogy "határozottan azt gondolom, hogy rendszerszinten át kell gondolni, hogy az ellenzéki médiával mi legyen, mert anélkül ez nem fog működni". Hogy a Fideszt ezt már szinte meghaldta, azt mondta: "én nem tudok kivetkőzni magamból, nem tudom az érték nélküli egyszavas blődségeket mondani. Forogna a gyomrom, ha egyik nap a menekülteket kellene szidni, másnap pedig arról kéne beszélni, hogy mennyire szeretjük a menekülteket. És nem fogok soha hülyeségeket ordibálni háborúról és békéről, csak azért, mert éppen a nyakunkon van a választás."

Ha az emberből sugárzik egyfajta nyugalom, és konzekvensen ugyanabba az irányba beszél, akkor tudni fogják, hogy mit gondol a világról, mondta az üzenetekről. Ugyanakkor a Fidesz egyszavas üzenetei szerinte csak rövid távon működnek, és "amikor ez már havonta változik, akkor elkezd összezavarodni maga a választó is. És ez hosszú távon nem fenntartható (...) egyre inkább irányíthatatlanná fog válni Orbán szavazótábora."

Szerinte ez már nagyon jól érződött az orosz-ukrán háború kapcsán is. "Nyilván Finkeltsteintől megtanulták, hogy a legegyszerűbben felkelthető érzelem a gyűlölet, ezért gyűlöletet keltenek. És ezt előbb-utóbb a Fidesz nem fogja tudni kontrollálni (...) könnyen belecsúszhatunk abba, ami a britekkel történt. Ők is mindenért Brüsszelt tették felelőssé".

A képviselői mandátumát felveszi, de azt mondta, "minimálisra kellene venni a parlamenti jelenlétet, funkciókat nem nagyon kéne felvenni (...) a teljesen értelmetlen bizottságokban sem kellene feltétlen ott üldögélni. De ez csak akkor tudna jól működni, ha egységes fellépés lenne".