„Klubrádió
Reggeli gyors

Médiatanács ellenzékiek nélkül: mitől fél a kormánypárt?

23/09/2021 12:31

| Szerző: Klubrádió

A Fidesz nem engedi, hogy ellenzéki tag kerüljön a Médiatanácsba. Urbán Ágnes szerint ez a döntés a kormánypártok részéről papírforma, holott szerinte a Médiatanács ellenzékiekkel is működne. De vajon miért tart a hatalom attól, hogy valami kiderül? 

11-12 éve akadályozza meg a Fidesz, hogy más is jelen legyen a Médiatanácsban, mint az ő delegáltjaik. Urbán Ágnes, a Mérték - Médiaelemző Műhely munkatársa szerint ezét a mostani tagválasztás is a papírforma szerint alakult. A Reggeli gyorsban Urbán azt mondta, hogy egyébként is olyan "őrületesen nagy szerepe nincs is a Médiatanácsnak: ha demokratikus viszonyok között, három fős kormánypárti, kétfős ellenzéki médiatanács alakulna, a többséggel ugyanúgy át tudnák vinni a döntéseket, mint eddig, de teljesen európaibb lenne, és kevésbé lenne támadható.

2021. szeptember 23. Reggeli gyors - részlet 21.09.23. Urbán Ágnes
06:52
00:00

Szerinte érdekes a kormánypárt médiastratégiája, amiben a látszat sem fontos. "Nem céljuk, hogy elbábozzák a demokratikus viszonyokat". Szerinte az ellenzéki pártok a mostani tagválasztásnál jó stratégiát folytattak, amikor jelezték, hogy ők is jelölnének tagot a Médiatanácsba, majd miután kiderült, hogy a Fidesznek esze ágában sincs beválogatni ellenzékit, látványosan kivonultak a folyamatból és bojkolttálják.

Hogy miért is súlytalan a Médiatanács, arra Urbán azt mondta, "olyan szinten alakították át a médiarendszert, hogy nem maradtak ott nagy dolgok". Amikor tényleges szava lehetett volna a Médiatanácsnak, például a kormányzati médiabirodalom, a KESMA megalkotásakor, akkor meg a kormányfő egy rendelettel elvette tőlük ezt a jogosultságot, és stratégiai jelentőségűvé nyilvánította a KESMA-t, hogy még csak ne is szavazhassanak arról, hogy összeállhat-e egy ekkora média konglomerátum.

Szerinte két ellenzéki tag az ötfős médiatanácsban nem nagyon tudna mit csinálni, de annyit legalább el lehetne érni, hogy belső információkhoz lehessen jutni. Például vannak-e egyáltalán viták? Urbán szerint olyan pletykákat hallani, hogy a nem a Médiatanácsban dőlnek el a dolgok, hanem "felülről jönnek az utasítások". Ezt egy ellenzéki tag láthatná és dokumentálhatná: ennyi lenne az ellenzéki tag szerepe, de még ettől is félnek, tette hozzá.

Háttériformáció: Urbán Ágnes volt már ellenzéki jelölt erre a pozícióra