„Klubrádió
Megbeszéljük...

Mesterházy szerint simán lehallgathatnak bármilyen kormánykritikus szerkesztőséget

8/09/2021 18:56

| Szerző: Klubrádió

A Direkt36 információi szerint megfigyeltek egy ellenzéki médiatulajdonost, Páva Zoltánt, a Pegasus kémszoftverrel. Mesterházy Attila MSZP-s képviselő szerint úgy tűnik, mintha a Fidesz különleges figyelmet fordítana a kormánykritikus médiát tulajdonlókra, ami úgy is lehet értelmezni, hogy világos és egyértelmű támadás a sajtószabadsággal szemben. Ez alapján elgondolkodna rajta, hogy akár a Klubrádió szerkesztői vagy tulajdonosa nem szerepelhet-e a lehallgatottak között.

2021. szeptember 08. Megbeszéljük / részlet, Mesterházy Attila (21.09.08.)
15:17
00:00

Tovább folytatódik a lehallgatási botrány. A Direkt36 oknyomozó portál szerint idén tavasszal többször feltörték Páva Zoltán telefonját. Páva neve még az MSZP-ből lehet ismerős, azóta otthagyta a pártot, és elindította az ellenzéki Ezalenyeg.hu nevű hírportált.

Mesterházy Attilát, az MSZP országgyűlési képviselőjét kérdeztük, akinek két dolog jutott eszébe: az egyik, hogy még most is használták ezt a szoftvert. A korábbi hírek egy-másfél évvel ezelőtti lehallgatásokról szóltak, de mivel Pávát idén március és május között figyelhették meg, szerinte „a mai napig használatban van” a Pegasus.

Úgy fogalmazott: Páva Zoltán valóban nem a legnagyobb médiamogul, de azt el kell ismerni, hogy az a médium, amit ő irányít, sokszor keményen, kritikusan száll bele a kormányba, a Fideszbe, és ezzel bizonyára sérti az érdekeiket. Ez alapján elgondolkodna rajta, hogy akár a Klubrádió szerkesztői vagy tulajdonosa nem szerepelhet-e a listán, a lehallgatottak között. Úgy tűnik, mintha a Fidesz különleges figyelmet fordítana a kormánykritikus médiát tulajdonlókra, ami úgy is lehet értelmezni, hogy világos és egyértelmű támadás a sajtószabadsággal szemben.

Ezzel a módszerrel meg lehet nézni a kapcsolatrendszereket, hogy egy-egy kritikus újságíró honnan szerzi az információit, milyen képeket, hanganyagokat tárol a telefonján. Ez a „katonai támadófegyver”, rendkívül kifinomult kémprogram arra is alkalmas, hogy például megtaláljanak vele egy elkészült, de még meg nem jelent interjút. Mesterházy meg van arról győződve, hogy nem ez az utolsó név, amit hallottunk, a következő hetekben jöhetnek újabbak, akár a média területéről, akár ellenzéki politikusok közül.

Ez a gyakorlat nagyon sok törvényt sért, ugyanis komoly indoknak kell lennie ahhoz, hogy valakit lehallgassanak. Másfél hónapja kezdeményezett találkozót az igazságügyi miniszterrel, hogy megtudja, ha nem is nevek szerint, de legalább milyen szempontok alapján adtak engedélyt lehallgatásra. Az a furcsa helyzet állt elő, hogy egy országgyűlési képviselőnek még csak nem is válaszoltak. Ez az ügy óriási botrány, nemcsak Magyarországon, hanem, ha jók az információi, téma lesz az Európai Parlament strasbourgi ülésén is.

Mesterházy minden kollégájának azt javasolja, hogy úgy élje az életét, hogy ezt bekalkulálja, mert ettől a hatalomtól ez se áll távol. Ő maga „biztonságtudatosan” igyekszik kommunikálni, használni a modern eszközöket.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Mesterházy Attila, fotó:
MTI/Kovács Attila
 
 

Szerinte a „legegyszerűbb”, ha megnyerik a választást, és nyilvánosságra hozzák az ezzel kapcsolatos információkat, de addig is össze kell hívni a nemzetbiztonsági bizottságot, ott meg kell kérdezni a titkosszolgálati vezetőket, hogy mit miért csinálnak. Ő is ezt akarja az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetőjétől. Szerinte kormányoldalon arra várnak, hogy elüljön ez a botrány, mint annyi más. Azt is javasolta, hogy a miniszterelnök-jelöltek tarthatnának nemzetközi sajtótájékoztatót közösen erről az ügyről.

És ahogy arról a Magyar Narancs beszámolt, ismét összehívják a nemzetbiztonsági bizottságot Pegasus-ügyben. Pintér Sándort, Szijjártó Pétert, Benkő Tibort és Varga Juditot is meghívja a testület szeptember 20-i ülésére Stummer János, a bizottság jobbikos elnöke. Aki egyébként arról is beszélt: „benne van a pakliban egy újabb bojkott a kormánypárti bizottsági tagok részéről”.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2021. szeptember 08., szerda 16:15
Műsorvezető: Bolgár György