„Klubrádió
Reggeli gyors

Gulyás József: Varga Judit nem fog belebukni a lehallgatási botrányba

12/08/2021 11:12

| Szerző: Klubrádió

Átütötte a fideszes szavazók ingerküszöbét is a lehallgatási botrány, ami egy hónapja robbant ki. De mi történik, hogy mégsincsenek minden nap új információk, és az ellenzék is mintha passzív lenne ebben a kérdésben. Gulyás József, a nemzetbiztonsági bizottság volt SZDSZ-es tagja a Reggeli gyorsban elemezte a helyzetet.

A Publicus Intézet friss felmérése arra világított rá, hogy annak ellenére, hogy a propagandasajtónak nagyon erős hatása a fideszes táborra, a lakosság döntő többsége mégis hallott a lehallgatási ügyről, és az is kiderült, hogy még a kormánypárti szimpatizánsok számára sem elfogadható, ha a kormány a saját állampolgárait, rendszerkritikus szereplőket figyeltet meg. "Nem érdektelen az ügy" - összegezte Gulyás a felmérés eredményét.

2021. augusztus 12. Reggeli gyors - részlet 21.08.12. Gulyás József
08:49
00:00

A kutatás szerint a magyarok döntő többsége - beleértve a fideszeseket is - számára fontos, hogy következménye, felelőse is legyen az ügynek. A fideszesek 7%-a még a miniszterelnök távozását sem tartaná elkerülhetőnek, de miniszteri felelősséget vár a megkérdezettek fele, mondta Gulyás, aki szerint egy olyan országban, mint amelyikben élünk, a miniszterelnöknek egy általános miniszterelnökön túlmutató tekintélye van a kormánypártiak körében, akik így könnyen megbarátkoznak azzal a gondolattal, hogy elég csak egy tisztáldozatot hozni, és maradhat is minden úgy, ahogy van, csak valami következménye legyen: a kutatás erről szól, mondta.

Gulyás ugyanakkor a jelen állás szerint nem lát esélyt arra, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter belebukjon az ügybe, hiszen a botrány kirobbanása óta eltelt egy hónap, "és nem látunk tisztábban. Nincsenek új hírek és az ellenzéknek sem sikerült folyamatosan napirenden tartani az ügyet". Pedig Gulyás szerint az ellenzéki képviselőknek lenne keresnivalója, de a passzivitás nem igazolható és nem is célravezető.

Gulyás szerint az világos, hogy bár a nemzetbiztonsági bizottságnak a titkosszolgálatok fölött kontrollt kellene gyakorolnia, de ezt a kormánytöbbség meg tudja akadályozni. Mégis, Gulyás szerint az ellenzéki képviselőknek van mozgásterük, és kötelességük lenne ezt az ügyet napirenden tartani, és mindent megtenni, hogy kivizsgálják a körülményeket. Mert kiderült például az, hogy "a nemzetbiztonsági bizottság olyan előterjesztésekre is rendre rábólint, amelyek közbeszerzésekkel kapcsolatosak, és ezek az előterjesztések nem kellően megalapozottak, mégis átengedik őket. Ebben lehetne fordulatot elérni". Meg kellene nézniük, hogy a bizottság tárgyalt-e olyan előterjesztést, ami a Pegasus-üggyel összefüggésbe hozható.

Gulyás szerint könnyebb menekülni, ha nincs senki, aki napirenden tartaná ezt az ügyet, és nincsenek új információk. Szerinte a kormány arra is készül, hogy elporlassza az ügyet.

Szeptemberben majd lesz egy nemzetbiztonsági bizottsági ülés, ahonnan kilépve Gulyás szerint a képviselők nem fognak új információkkal előállni, ezért a választók jelentős része is tudomásul fogja venni, hogy ebben az ügyben sem tudunk meg semmit, ahogy 2010 óta rengeteg nemzetbiztonsági ügyben, botrányban, amiben az ellenzéknek nem sikerült napirenden tartani a témát.

Sokan Gulyás szerint abban bíznak, hogy majd a nemzetközi sajtó, a magyar tényfeltáró újságírók feltárnak új információkat, de az ellenzéknek nem kellene átengedni ezt a térfelet az oknyomozó újságíróknak. Ezt az ügyet itthon kell megoldani.

Az nem várható, hogy a kormánytöbbség megszavazzon egy ténymegállapító vizsgálatot, ami Gulyás szerint pedig elkerülhetetlen lenne a tisztánlátáshoz. De ettől még "lehetne beljebb menni ebben az ügyben. A nemzetbiztonsági bizottság elnökének, tagjainak olyan jogosítványai vannak, amivel élhetnének: a szolgálatokat meg lehet kérdezni, meg lehet látogatni, írásbeli kérdéseket lehet küldeni a szolgálatok vezetőinek, amire válaszolniuk kell, és jogkövetkezmények nélkül teljességgel ezt az ügyet nem lehetne elhazudni. Ügy van, hiszen ha nem lett volna kémszoftver beszerzés, és a kormánynak nem lenne köze hozzá, akkor Gulyás szerint nagyon egyértelmű cáfolatot hallottunk volna hozzá, de ilyen cáfolat nincs. A kormányváltáshoz proaktívabb ellenzéki hozzáállásra lenne szükség, mondta.