„Támogassa
A lényeg

Stummer: Ez egy beismerő vallomás volt a Fidesz részéről

26/07/2021 13:13

| Szerző: Klubrádió

Ez egy beismerő vallomás volt a Fidesz részéről – nyilatkozta a 24.hu-nak a nemzetbiztonsági bizottságot vezető jobbikos Stummer János azt követően, hogy határozatképtelen lett a Pegasus-botrány miatt hétfőre összehívott bizottsági ülés. A nemzetbiztonsági bizottság napirendet nem fogadhatott el, Pintérnek tehát nem kellett válaszolnia,  hogy vett-e a kormány a kémszoftverből és használta-e azt a vele nem szimpatizáló üzletemberekkel, politikusokkal szemben.

Stummer szerint a Fidesz elmúlt egy hete arról szólt, hogy elmondják, nincs semmilyen ügy, másrészt minden lehetőséget megragadjanak, hogy a politikai felelősségrevonást elkerüljék. Az ellenzéki politikus szerint ebbe a sorba illik a nemzetbiztonsági ülés elszabotálása is. Stummer arra számít, hogy a következő hetekben „altatni” fog a Fidesz, így nekik kell élniük a rendelkezésre álló eszközökkel. Ezért a bizottság két másik ellenzéki tagjával, az MSZP-s Molnár Zsolttal és az LMP-s Ungár Péterrel úgy döntöttek, hogy nemcsak ennek a ciklusnak, de az előzőnek is minden olyan iratanyagát áttekintik, ami a Pegasus-ügyhöz kapcsolódhat. Arra keresik a választ, hogy történt-e ilyen kémszoftver-beszerzés Magyaroroszágon, és ha igen, akkor a következő rendes bizottsági ülésen egy ténymegállapító vizsgálatot kezdeményeznének. Erre a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat is meghívót kap majd, melynek az éves beszámolóját elő kell adnia. Erre valamikor a szeptember első harmadában kerülhet sor.

Fotó: Facebook/Stummer János
 

Az ellenzék az alábbi kérdésekre várt volna választ a kormánytól:
Megvásárolta, illetve használta-e valamelyik hazai szakszolgálat a Pegasus nevű megfigyelőprogramot?
– Adott-e engedélyt az Orbán-kormány jelenlegi igazságügyi minisztere vagy valamelyik hivatali elődje újságírókkal, ellenzéki politikusokkal szembeni titkos információgyűjtésre?
– Adott-e engedélyt Varga Judit beosztottja, Völner Pál parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes újságírókkal, ellenzéki politikusokkal szemben történő titkos információgyűjtésre?
– Tudott-e Orbán Viktor arról, hogy független újságírókat, ellenzéki politikusokat, üzletembereket és ügyvédeket hallgattak le az elmúlt években Magyarországon?
– Jelenleg is tartanak-e a lehallgatások? írja a 24.hu.

Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója telefonon adott rövid interjút a Klubrádiónak:

2021. július 26. Molnár Zsolt a nemzetbiztonsági ülésről
00:53
00:00

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke is reagált a hírre a Facebookon, egyben az esti tüntetésre is hívta az elégedetleneket: