„Klubrádió
A lényeg

Ezért menekülnek Orbánék a lehallgatási téma elől?

11/08/2021 08:00

| Szerző: Klubrádió

A magyarok háromnegyede (74%) tud arról egy kémprogram segítségével lehallgattak magyar újságírókat, közéleti szereplőket és üzletembereket. A Publicus Intézet július végi felmérése szerint a Fidesz–KDNP támogatói között ugyanakkor sokakhoz nem jutott el ez a hír: 68 százalékuk értesült a botrányról, írja a Népszava.

A fiatalok jelentős része nem tudja, mi az a Pegasus (az izraeli kémprogram, amivel a lehallgatások történtek): a ­18–29 éves korosztály 59 százaléka hallott róla, az időseknél 90 százalékos ez az arány.

A megkérdezettek fele – pártállástól függetlenül – biztos abban, hogy hazánkban politikai okokból figyelnek meg kormánykritikus embereket, de ha ehhez hozzászámítjuk még azokat, akik azt válaszolták, hogy elképzelhetőnek tartják a fenti okot, akkor már 70 százalékra jön ki – írja a Népszava.

Ehhez képest még a fideszesek 71 százaléka is azt mondja, hogy nem szabad kormánykritikus személyeket megfigyelni, de csak 7 százalékuk szerint kellene Orbánnak emiatt lemondania, ha kiderül, hogy köze van kormányának a megfigyelési botrányhoz. A kormánypártiak 43 százaléka szerint viszont annak a miniszternek távoznia kellene, aki alá az adatokat gyűjtő szervezet tartozik.

A DK-szimpatizánsok 96 százaléka biztos benne, hogy a kormány rendelte meg a lehallgatásokat, a jobbikosoknál 67 százalék ez az arány.