„Klubrádió
Publicisztika
A nagy pénztárca – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

A nagy pénztárca – Rózsa Péter jegyzete

Az egyik legnagyobb hiba, hogy az elmúlt húsz évben a kormányok mindegyike szinte kizárólag az anyagi előnyök szempontjából értelmezte az európai uniós tagságot. Ezt a Fidesz-kormány azzal fejelte meg, hogy végtelenül lebutított, primitív kommunikációval rohanta le a lakosságot, ennek következtében jelentős tömegek számára az EU nem jelent mást, mint egy nagy pénztárcát, s ezzel egyidőben Magyarország ellenségét.

Az “ellenségeskedés ördöge” – Dési János jegyzete
Publicisztika

Az “ellenségeskedés ördöge” – Dési János jegyzete

Fejtő Ferenc bölcs ember volt, és elég jól ismerhette az “ellenségeskedés ördögét” – nemhiába óvott ettől. Arra azonban ő sem számított, hogy az ördög ezúttal megint piros-fehér-zöld mackóruhát húz magára, időnként Louis Vuitton kiszerelésben – és innen indul az európai értékek elleni támadásra.

Cifraszűr és alibibeszédek – Neuman Gábor jegyzete
Publicisztika

Cifraszűr és alibibeszédek – Neuman Gábor jegyzete

Véletlenül a köztévé egyik csatornáját néztem, elbambultam. A Hungarikum Díjátadó Gála ment, Navracsics Tibor állt a színpadon. Olyan volt az egész, mintha a '70-es évek valamelyik május elsejéjén ünnepi beszédet mondott volna Korom elvtárs, vagy Berecz elvtárs...

Szegény éhes magyar választó lakomája – Selmeci János jegyzete
Publicisztika

Szegény éhes magyar választó lakomája

És akkor jött Magyar Péter, aki eddig nem volt rajta az étlapon, bár nem tűnik tökéletesen finomnak, és félelmetesen hasonlít is az egyik korábbi főételre, de a reménytelenül éhes ellenzéki választóknak, akikkel már tényleg minden rosszat megetettek, most reményt ad arra, hogy legalább egy kicsit jól lehet lakni.

Csatamező vagy Lipótmező? – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

Csatamező vagy Lipótmező?

Az Alapjogokért Központnak sikerült összetrombitálnia Budapestre Európa és a világ politikai söpredékét (nyilván költségvetési adóforintokkal bőkezűen felvértezve), akik kétnapos dzsemborijukkal próbálják megtámogatni a magyar miniszterelnök európai kampányát.

Élünk egy vegyi csík alatt – Szénási Sándor jegyzete
Esti gyors

Élünk egy vegyi csík alatt – Szénási Sándor jegyzete

A chemtrail ugyebár egy vegyi csík, amit nemcsak a katonai, de a polgári repülőgépek is maguk után húznak-vonnak, hogy a belőlük kihulló méreggel megritkítsák a Föld népességét, hogy aztán a maradékot egy szűk elit uralma alá vonhassa. Állítólag nanorobotokat is szórnak, amelyek belélegezve agyvérzést, infarktust, esetleg agysorvadást okoznak, bár ez utóbbi a teória hívei között már post festa.

Somfai Péter: Mi, mennyi?

11/11/2023 14:11

| Szerző: Somfai Péter

Churchill szerint kétféle hazugság van: a szemtelen hazugság és a statisztika.

„Csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítok" – idézhetném itt az elhíresült mondást, amit sokáig Churchillnek tulajdonítottak, bár mára kiderült, hogy ennek a fele sem igaz. Pontosabban legfeljebb csak a fele. Mert nem az angol miniszterelnök, hanem a második világháború idején Hitler propagandaminisztere a hiteles forrás. Göbbels azzal próbált jó pontokat szerezni főnökénél, hogy utasította a német lapokat, hogy az angol sajtót és Churchillt állítsák be hazugnak, amiért hamis számokat közölnek a német bombázásokról. A mondás másik fele a valóság: Churchill tényleg mondott valami hasonlót. Azt, hogy szerinte kétféle hazugság van: a szemtelen hazugság és a statisztika.

A hét végén hozta nyilvánosságra a Központi Statisztikai Hivatal a legfrissebb számokat, miszerint az árak a tizedik hónapban már csak 9,9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel ezelőtt. A „független” elemzők e szám hallatán kicsit vakargatták a fejük búbját, mert októberre jó esetben is legfeljebb 10,2-10,3 százalékos inflációt tartottak reálisnak, de az ilyen jó hírnek illett örülni.

 
Abakusz
Fortepan/Kovács Márton Ernő
 

Magyarországon aki elmúlt már negyvenéves, az aligha lepődik meg a fura statisztikai bejelentéseken. A rendszerváltozás előtt is időről időre kiálltak a sajtó elé a párt és a kormány illetékesei, akik büszkén sorolták, mi, mennyivel lett olcsóbb a boltokban. De az utca embere csak hallgatott és számolt. Pontosan tudta, hogy ha a húspultnál nem kapott olcsóbb karajt, vagy pörköltnek valót, akkor biztosan azért estek hivatalosan az árak, mert olcsóbbak lettek a traktorok.

A KSH most azt állítja, hogy 12 hónap alatt az élelmiszerek ára mindössze 10,4 százalékkal emelkedett. Ha ők mondják, biztosan így van, bár ezt a saját a számaik is cáfolni látszanak. Szerintük például a cukor 54,4 százalékkal, a csokoládé, a kakaó és az alkoholmentes üdítők majd' 24 százalékkal, a büféáruk (ki tudja, mi tartozik ide?) 22 százalékkal drágultak. Jóval többet fizettünk a tűzifáért, a palackos gázért, az üzemanyagok ára 30,2 százalékkal nőtt, literje idén már közel járt a 700 forinthoz. A szolgáltatások 13,2 százalékkal drágultak, az autópálya-használat, a parkolás díja több mint 20 százalékkal emelkedett, és akkor még nem említettem sem a múzeumi belépőket, sem a szeszes italokat, hogy a zöldségek és gyümölcsök horror áráról ne is szóljak.

Kellett alacsonyabb árakat is bemutatni. A KSH szerint ilyen a margarin, meg a sajt, ami nagyjából 4 (!) százalékkal kerül kevesebbe. Elmentem a boltba, megnéztem. Egy doboz Flóra margarin 994 forint, a Trappista sajt kilója 2999 forint, ez a legolcsóbb. Mindkettő fél éve is ennyibe került. A kimutatás szerint a háztartási energia árának 16,1 százalékos „drasztikus csökkenése” javította az infláció mérlegét. E szerint a vezetékes gázért 33,5 (!), az elektromos energiáért 3,4 százalékkal kell kevesebbet fizetni. Lehet, hogy lemaradtam róla, de nem olvastam, nem hallottam, hogy Gulyás miniszter zengő fanfárok kíséretében bejelentette volna a lassan másfél éve bevezetett brutálisan megemelt, büntető tarifákkal megspékelt gáz- és elektromosáram-díj mérséklését. Legfeljebb arról lehet szó, hogy az emberek kevesebbet, vagy egyáltalán nem fűtöttek, inkább dideregtek otthon, nehogy a számlájuk átcsússzon a büntető árak kategóriájába.

Lehet, hogy most is valami más van a KSH „érdekes” számai mögött. A híradásokból azt olvastam ki, hogy a Karmelitában szeme sem rebbent senkinek a váratlanul kedvező számok hallatán. Miért lepődött volna meg bárki a kormány asztalánál, hiszen akik ott ülnek, azoknak illik pontosan emlékezni arra, hogy a „főnök” már két éve nyomatékosan „megkérte” Matolcsy György jegybankelnököt, és utasította Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy 2023 végére szorítsák egy számjegyűre az éves pénzromlás mértékét.

Nemcsak a Karmelitában, hanem a NER ilyen-olyan hivatalaiban is mindenki pontosan tudja, hogy ezeknek a „kéréseknek” nagyon nehéz ellenállni. Korábban elég figyelmeztetés volt, hogy amikor a meteorológusok augusztus 20-ára kiadtak egy téves időjárás-jelentést, és e miatt el kellett halasztani a „példátlanul látványosra” ígért tűzijátékot, másnap már csomagolhatott is az igazgatóság.

Szóval, ha Orbán Viktor azt „kérte”, hogy az év végére legyen az infláció egyszámjegyű, akkor a KSH-ban is érdemes elgondolkodni ezen a kérésen. A 9,9 százalék végül is egyszámjegyűnek számít.

Még ha két számjeggyel kell is leírni.

SZABADSÁG KLUB KOMMENT GOMB