„Támogassa
Publicisztika
Élőkép – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Élőkép – Józsa Márta jegyzete

Mintha kiment volna mifelénk az élőkép a divatból, elmosta a rendszerváltás, vagy a korszellem, ki tudja. Bár a stadionok világa mintha még őrizné a tömegkultúra e nagy találmányát. Amelyet nagyon sokan állítanak elő sok-sok monoton gyakorlással, kevesek kedvéért.

Vetemedés – Dési János jegyzete
Publicisztika

Vetemedés – Dési János jegyzete

Egy minisztériumi dolgozót kirúgtak, mert megosztott egy mémet, egy fotómontázst, amely Nagy Márton minisztert (ár)sapkában ábrázolja. A mi kis házi használatú III. Richárdocskánk, a Nagy Vidnyánszky szintén nem vetemedne, arra, hogy elhallgattasson bárkit, éppen csak kicsúszott a száján, amikor az ország egyik vezető művészét penderítette ki a homokozójából, hogy tíz évig tűrte, hallgatta, Udvaros Dorottya miket mond.

Mélyfúrás – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

Mélyfúrás – Rózsa Péter jegyzete

Nem számítanak a szakmai vélemények, a műszaki és egyéb okok egy politikailag felértékelt terv megvalósításakor. Csak az számít, hogy a kormány vezetője mit akar. És hogy mit akar általa például egy igazi nagyvezér, a kínai kommunista párt és kormány első embere, Hszi Csin-ping. Rózsa Péter jegyzetében a zalai olajmezőtől és Rákosi elvtárstól jut el napjainkig.

Brancs – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Brancs – Szénási Sándor jegyzete

Az, hogy Orbán és Gyurcsány egy brancs lenne, első pillantásra azt jelenti, hogy a jelenlegi rendszert ketten állították elő, ami azért hazugság, mert Orbánt semmilyen nyomás nem kényszerítette egy autokrácia kiépítésére, viszont az nem hazugság, hogy Gyurcsány kormányzása gyakorlatilag minden féket eltakarított Orbán útjából.

Kardos András: "Rubeljobboldal" és ellenállás

20/06/2023 07:00

| Szerző: Kardos András

A rubeljobboldal mint nyelvi populizmus semmire nem lesz jó. A tüntetések és a kordonbontás pedig nem alternatíva, csak reménytelen brummogás.

Baktatok át a városon a tüntetésre, még korán van, bambulok. Orrom előtt egy hatalmas plakát Gyurcsány, Dobrev, Karácsony, Márki-Zay, Fekete-Győr fényképével, ezzel a szöveggel: "Háborúpártiak", vagy ilyesmi. Nem az a baj, hogy agresszív, tisztességtelen, ócska ismétlés ez, bár ez a vonulat sem lényegtelen, hanem az, hogy milyen kocsmapince mélybe rohadt el a politikai köznyelv, nem pusztán hazugságok, rágalmak, effélék okán, hanem az alsó populista primitívség alá.

Értem én, ha ez kell a Fidesz népének, hát tessék: Gigafonéknak mi be sincs ezt a baromságot felhányni egy plakátra. Meg is teszik, ezredszer is. Olyan szint alatti szinten vagyunk, hogy várható volt, hogy előbb-utóbb a túloldal is megpróbál egy efféle lejtmenetbe kapcsolni, úgysem jut semmi az eszükbe. Volna itt ugye a háborúpárti "dollárbaloldal", Soros ügynökei effélék. Mivel az ellenzéknek semmiféle válasza nincs, kínomban a plakát közben eszembe jutott, hogy a minap egy face kommentben ezt láttam: rubeljobboldal. Ott még szellemesnek is tűnt, de azért már első olvasatra is bennem volt, hogy ha a nem létező ellenzék még ebbe a pincealsó populizmusba is belemegy, akkor…

Ez az, mi van akkor? A rubeljobboldal semmivel sem szellemesebb, mint a dollárbaloldal, igaz, a köznyilvánosságban még nem láttam használni, csak kommentben. Ott, amúgy, elmegy. De a plakáttól kapott undorormon semmit nem enyhített a rubeljobboldal, mert minden nap azt érzem, hogy a süllyedés a mocsárba megállíthatatlan, hiszen valóban: a "dollárbaloldal" populizmusának a szintjét a "rubeljobboldal" ugyanazon szintje üti meg. Szerencse, hogy eddig nem olvastam egy politikai nyilatkozatban sem. De logikus lenne: ha ez a szint kell a politikai nyelv kocsmájában, akkor előbb utóbb ez is jönni fog.

Pedig nem is erről akarok írni. Plakáthányingerrel a gyomromban, dödögve ettől a kínomban kitalált "ellenpopulizmus" rubeljobboldallal a fejemben, odaérek a Kossuth térre. Még korán van, sebaj gondolom, a város tele van az évzárókról jövő diákokkal, tanárokkal, szülőkkel, mindenkikkel, most még esznek, isznak, aztán jönnek. Újabb félóra, kezdés közeleg, max. egy-két ezer ember, fele gimnazista, fele korombeli nyugger, harmadik fele néhány középkorú szülő és tanár. Kezdésre sincs teltház, a kivetítőn éppen Mellár képviselő mondja, hogy nem jó ez az irány, majd ő bead módosítókat a nép által csak bosszútörvénynek nevezett oktatásfegyelmihez. Státusztörvény, igen.

Még süt a nap a kezdéskor, Törley Kata, ahogyan eddig is, keményen beszél, egy-két ezren hallgatják őt is, meg a többieket is. Jelentem: Pankotay Lili megint jó volt.

Csakhogy: a plakátokon a "dollárbaloldal" "háborúpárti" figurái. A Fidesz most éppen az oktatásügynek ront neki, miután az egyetemektől kezdve a független színházakig már szét van verve intézmények sora, egészségügy romokban, Libri kipipálva, nem sorolom.

A helyzet az, hogy ez így nem megy. Tönkrevert oktatás, és hetente egy-két ezer diák és nem diák dödög. Joggal dödög, én is dödögtem. Momentum kordont bont, igen, lehet kordonkormánynak nevezni a diktatúra kormányát, és akkor mi van? Orbán nem fog elfáradni, halálosan élvezi, hogy minden helyzetből jól jön ki, mert nincs se pártellenzéke, se mozgalomellenzéke. Minden tiszteletem a Tanítanék mozgalomnak és mindenkinek, aki felemeli a szavát, kilép, kirúgják, bármi. DE nincsen széleskörű ellenállási mozgalom, szegény Hadházy Ákos egyedül nem fogja megdönteni a maffiaállamot.

És igen: kevés már a tüntetés háromezer fővel, kevés a rapperek versezete, kevés a bátor egyéni kiállás, mint Nagy Erviné. Mindez tisztelhető, de ha itt a diktatúrát akarjuk leváltani, akkor ez, az önkényuralom tizennegyedik évében, kevés. A Kutyapárt már ott van a DK nyakán, az árnyékkormány aláírásokat gyűjt az áremelés ellen, értsük már meg: ez nem rendszerellenzék. Amíg nem lesz egy széles alapokon nyugvó ellenállási mozgalom, mondom sokadszor, addig itt nem lesz változás. Marad a populizmus, a vagyonszerzés, a diktatúra, és minden, amit csak Orbánék akarnak.

Volna még itt valami más is. Én eddig ellenálltam magamban annak a gondolatnak, hogy az értelmiségnek különös felelőssége lenne a rendszerváltás orbáni visszavételében. Ma már úgy látom, hogy nem volt igazam: a baloldali értelmiség, kórusban a "rubeljobboldal" megmondóembereivel, rárontott a liberalizmusra és a liberálisokra, és e két tábor együttesen zengi, időnként "neoliberálisnak" átkeresztelve, a liberális világösszeesküvés vádiratát.

És igen, itt jön a liberálisok felelőssége: nem voltunk képesek, talán csak Magyar Bálinték könyveit leszámítva, érthető alternatívát és magyarázatot adni a 2010 utáni világra, legfeljebb védekeztünk a vádak ellen, de átfogó liberális teljesítménye a diktatúra kritikájának nem született. Aminthogy alternatíva sem, tehát hiába a kétfelől jövő vádak képtelensége, a liberálisok elméleti teljesítménye, persze magamat is beleértve, nagyon kevés, és mondom, Magyarék munkásságát leszámítva, súlytalan is.

A rubeljobboldal mint nyelvi populizmus semmire nem lesz jó. A tüntetések és a kordonbontás pedig nem alternatíva, csak reménytelen brummogás.

Igen, én is felelős vagyok mindezért. Meg még nagyon sokan.

SZABADSÁG KLUB KOMMENT GOMB