„Klubrádió
Publicisztika
A kutya ugat – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

A kutya ugat – Szénási Sándor jegyzete

Az Adria Winch 2022-ben 700 000 euró értékben adott el az oroszoknak többek között finn és német gyártmányú alkatrészeket, 2023-ban viszont tulajdonost váltott. Az új menedzsment pedig megesküdött az anyja életére, hogy a rizikók elkerülése érdekében tényleg lemond az orosz business-ről. Persze nem mondott le: a fiókcégeken keresztül ebben az évben 1,2 millió dolláros forgalmat realizált az orosz hadihajó iparral.

Egy kis segítség O.V.-nek – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Egy kis segítség O.V.-nek – Szénási Sándor jegyzete

A helyzet tehát az, hogy Belgium demokrácia, néhány korlátolt, és hatalommal rendelkező polgára viszont a legjobbkor játszott Orbánék kezére, akik most annyi vesztett meccs után újra tematizálhatják a közéletet azzal, hogy lám Brüsszelben a szabadság és az elnyomás erői küzdenek, és nem kérdés, hogy ők minek a mártírjai.

Spárbox – Dési János jegyzete
Publicisztika

Spárbox – Dési János jegyzete

Ez a miniszter körülbelül felméri a helyét a világban és beáll egy ilyen színvonalas üzleti vitába, segédcsendőrnek. Most még csak a kisebb pofonok kiosztása tartozik rá, de bizonyára belejön majd még a verőember szerepébe. Drukkoljunk neki. A Spar meg vegyen bokszleckéket, ha nem tetszik neki a vircsaft.

Couleur locale – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Couleur locale – Józsa Márta jegyzete

Erre itt azt mondanók: megoldjuk okosba’. És azt is tesszük: ha nincs orvos, akkor gyógyíttatunk kézrátéttel, ha nincs iskola, akkor egy határral odébb küldjük a gyerekeket tanulni és így tovább. Miközben egy várbeli teraszon pöffeszkedik vastag tárcájával egy-két fazon, és még ezen is ő keres.

Házassági politika − Herskovits Eszter jegyzete

28/03/2024 18:02

| Szerző: Herskovits Eszter

Nevetségessé teszi a saját és sajnos más áldozatok ügyét ő maga, amikor egy nagyon súlyos állításokat tartalmazó hangfelvétel kiszivárgása után a képünkbe mondja, hogy csak azért hangoztak el ezek az állítások, mert bántalmazó kapcsolatban élt.

2024. március 28. Esti gyors-részlet (2024.03.28. Herskovits Eszter jegyzete)
02:57
00:00
Varga Judit és Magyar Péter politikai keretbe emelt posztházassági konfliktusa kétségtelenül a valóságshow-k új korszakát nyitja meg. Nincs az a Való Világ, pláne nem Sztárbox, ami ennyi nézőt, szurkolót, mi több, elkötelezett hívet ültetne a tévék elé, ahol mindenkinek ennyire sarkos véleménye lenne arról, hogy melyik szereplő mellett áll, ahol mindenki ennyire szilárdan tudni véli az egyetlen lehetséges igazságot.

Félreértés ne essék, hiszek Varga Juditnak és eszemben sincs nevetségessé tenni egy bántalmazott nő történetét. Megteszi ezt ő maga, amikor három perccel a hangfelvételek kikerülése után már posztol is egy nyilvánvalóan nem a pillanat hevében megírt, összeszedett és higgadt írást teletűzdelve pszichológiai szakszavakkal, amelyet aztán százszámra lájkolnak vietnámi, majd később török nevű kamuprofilok.

Nevetségessé teszi a saját és sajnos más áldozatok ügyét ő maga, amikor egy nagyon súlyos állításokat tartalmazó hangfelvétel kiszivárgása után a képünkbe mondja, hogy csak azért hangoztak el ezek az állítások, mert bántalmazó kapcsolatban élt. Nehéz elképzelni azt az élethelyzetet, amikor valaki félelmében beszámol arról, hogy az ügyészség akkor működik függetlenül, ha Polt Péter épp nem tud beavatkozni – és hát nem mindig tud, állapítja még meg rettegéstől vezérelve.

És hát azért vannak a jóbarátok, hogy segítsenek ahol tudnak: esetünkben Bayer Zsolt sietett tovább bagatellizálni a bántalmazott nők ügyét azzal, hogy azt mondta, idézem: „nagyjából tíz éve rühelljük, utáljuk, kerüljük, megvetjük ezt a senkit, ezt a gazembert mi itt, a Fideszben, nagyjából tíz éve tudjuk, miképpen bánik a feleségével, s azt is, hogy ez a dupla nulla sohasem bocsátja meg, hogy nem lett belőle senki, míg a felesége vitte valamire.” Mindannyian értjük, hogy mennyi probléma van ezzel a kijelentéssel. A legkisebb az, hogy Magyar Péter állítása szerint nem is ismerték még egymást tíz éve.

Pörög tehát ezerrel a mi kicsit sárga, kicsit savanyú valóságshow-nk, ahol az egyik fél lerángatta bulvárszintre a bántalmazott nők ügyét és belepakolta ebbe a bulvárcsomagba az ország egyik legnagyobb korrupciós botrányát.

Vagy inkább lerángattatták és bepakoltatták vele. Mert lássuk be, Varga Juditot propagandaeszközzé süllyesztették – legalábbis nehéz nem ezt gondolni a jól időzített témafelvetésről és a tegnap esti Frizbis interjúról. Ez figyelemelterelésnek méltatlan, de persze nem új, sosem válogatott eszközökben a kormány, ha épp szükségét érezte a köz lecsillapításának.

Mindenesetre a háttérben valami megindult. Varga Juditot tanúként hallgatták ki az ügyészségen, a főügyésznek pedig hirtelen bevillant, ki is lehet Tóni, Barbara és Ádám.

Ha csodákra nem is számíthatunk, azért valami keveset mi legalább nyertünk már az ügyön.

Herskovits Eszter jegyzete a 2024. március 28-i Esti gyorsban hangzott el.