„Támogassa
Publicisztika
Élőkép – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Élőkép – Józsa Márta jegyzete

Mintha kiment volna mifelénk az élőkép a divatból, elmosta a rendszerváltás, vagy a korszellem, ki tudja. Bár a stadionok világa mintha még őrizné a tömegkultúra e nagy találmányát. Amelyet nagyon sokan állítanak elő sok-sok monoton gyakorlással, kevesek kedvéért.

Vetemedés – Dési János jegyzete
Publicisztika

Vetemedés – Dési János jegyzete

Egy minisztériumi dolgozót kirúgtak, mert megosztott egy mémet, egy fotómontázst, amely Nagy Márton minisztert (ár)sapkában ábrázolja. A mi kis házi használatú III. Richárdocskánk, a Nagy Vidnyánszky szintén nem vetemedne, arra, hogy elhallgattasson bárkit, éppen csak kicsúszott a száján, amikor az ország egyik vezető művészét penderítette ki a homokozójából, hogy tíz évig tűrte, hallgatta, Udvaros Dorottya miket mond.

Mélyfúrás – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

Mélyfúrás – Rózsa Péter jegyzete

Nem számítanak a szakmai vélemények, a műszaki és egyéb okok egy politikailag felértékelt terv megvalósításakor. Csak az számít, hogy a kormány vezetője mit akar. És hogy mit akar általa például egy igazi nagyvezér, a kínai kommunista párt és kormány első embere, Hszi Csin-ping. Rózsa Péter jegyzetében a zalai olajmezőtől és Rákosi elvtárstól jut el napjainkig.

Brancs – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Brancs – Szénási Sándor jegyzete

Az, hogy Orbán és Gyurcsány egy brancs lenne, első pillantásra azt jelenti, hogy a jelenlegi rendszert ketten állították elő, ami azért hazugság, mert Orbánt semmilyen nyomás nem kényszerítette egy autokrácia kiépítésére, viszont az nem hazugság, hogy Gyurcsány kormányzása gyakorlatilag minden féket eltakarított Orbán útjából.

Kétszer nem léphetsz ugyanabba a Halász Jánosba – Dési János jegyzete
Publicisztika

Kétszer nem léphetsz ugyanabba a Halász Jánosba – Dési János jegyzete

Diktatúrácska van itt kérem, a parlament ma nem izgalmasabb hely, mint 1981-ben lehetett – s a büfé már akkor is jó volt. Igaz, a rendszerváltás magyar forradalma részben az akkori parlamentből indult, teljesedett ki – amiből persze nem következik, hogy most Halász János nem mondja el harmadszorra vagy negyedszerre ugyanazt a beszédét. Ha már elsőre ennyire bejött.

Egyik kutya, másik eb – Dési János jegyzete

8/01/2024 18:04

| Szerző: Dési János/Klubrádió

Dési János jegyzetében a 624. számú állami italbolt (közönségesen Kispiszkos talponálló) törzsvendégeinek reakcióit "gyűjtötte össze" Lázár János miniszter esetleges parlamenti visszavonulásáról. Kovács úr, a tülökorrú masiniszta szerint például az, hogy Lázár most szétcincálja a budapesti tömegközlekedést, lehet, hogy dicséretet hoz a gazdájától, aki nyilván helikopteren jár, de ő meg bumlizhat tovább a vacak HÉV-en, amikor az unokáihoz megy.

2024. január 08. Esti gyors - részlet (2024.01.08. Dési János jegyzete)
04:36
00:00

Őszintén szólva különösebb izgalmat nem okozott a 624. számú állami italboltban, mint közönségesen Kispiszkos talponálló, hogy egy bizonyos Lázár János esetleg visszavonul a parlamenti politizálástól valamelyik kastélyocskájába.

Kovács úr, a tülökorrú masiniszta szerint, aki mint ilyen, érzékeny a városi tömegközlekedés problémái iránt, ki nem tojja le? Egyik kutya, másik eb. Ezt persze nem ilyen irodalmiasan fogalmazta meg, hanem sűrű köpködések között igazi verbális leleményekkel, amelyekben nemi szervek és excentrumok nevei is szerepeltek. Az, hogy most szétcincálja a budapesti tömegközlekedést, lehet, hogy dicséretet hoz a gazdájától, aki nyilván helikopteren jár – a tülökorrú Kovács masiniszta gyakran él a túlzás hatásfokozó eszközével –, de hogy ő, Kovács úr most sokkal tovább bumlizhat azon a vacak HÉV-en, ha az unokáihoz megy, mert az ritkábban jár, na az azért már túlzás. (Ezt valahogy úgy fogalmazta meg, hogy nemi szervét étkezésre kínálta fel.)

A kis szőke és pösze Marcsika, aki szerette, ha a múltjára emlékeztetve kikapós menyecskeként emlegették, oda konkludált, hogy miután minden egyes szál cigarettával, amit elszívnak itt a 624. számú állami italbolt, mint közönségesen Kispiszkos talponálló előtt, ennek az alaknak a zsebibe tömnek egy kis pénzt. Aki annyit se ér, amennyije van. Itt a csapos közbeszólt, hogy azért a lézerblokkolós autó nagyon menő, neki tetszik és ha ő miniszter lesz, akkor mindig csak ilyennel fog száguldozni.

Itt persze akadt valaki, aki továbbfűzve a szót, felemlegetve, hogy tudod, mi leszel te, de nem miniszter. Mire a csapos elkövette azt a hibát, hogy sértődötten megjegyezte, hogy már miért nem, hiszen csalni is és lopni is nagyszerűen tud, a legolcsóbb locsolós vodkát eladja luxusitalként, a kisvárdai skót jellegű italt Chivas Regalként és a minőségi tokaji bor is valószínűleg az Alföldön terem, de kannában, tablettából.

Nem verték rögtön meg, mert egyrészt tudták, hogy gyakran nagyképűsködik, másrészt sokat hazudik. De valójában aranyból a szíve, mert hitelre is lehet nála inni, az alapkamat kétszereséért, plusz fél rum kamaton.

Lópici Gáspár, aki szakmáját tekintve az utca hírmondója, és mint ilyen, megrögzött és kitartó kormánypárti, hozzátette, hogy talpnyalással itt semmire nem lehet menni és a tisztelt kocsmáros úr, miután vasárnap a templom helyett inkább fröccsöt mér, sosem lehetne ebben az I’tenfélő kormányban még államtitkár sem, bár az esze valóban meglenne hozzá. A csapos sértetten duzzogott, hogy pedig ő hálapénzt is bármikor bárkitől elfogad – de a történelmi vita sajnos elvarratlan szálakat is tartalmaz, ugyanis Lópici Gáspárt másnap a létra tetején, amint éppen fel akart ragasztani egy fütyülős plakátot, ahogy ránézett, rögtön gutaütés érte. Természetesen a mentő három és fél órán belül azonnal kiért és 2024. július 12-én fél négyre szereztek is neki – persze némi protekcióval, ugyanis a proszekturáról a boncmester mindig velük fröccsözik – a sürgősségi osztályra időpontot. A hite azonban Lópici testvérünknek, úgy tűnik, nem volt elég mély, mert a helyszínen elhunyt. Hűlő porhüvelyét egy ifjú Sorost ábrázoló plakáttal takarták le jobbérzésű arra járók.

Nagy volt hát a szomorúság a 624. számú állami italboltban, mint közönségesen Kispiszkos talponállóban. Ahogy egy törzsalkoholista fogalmazott: Lópici hülye volt, de már megszoktuk.

Ám ekkor nagy fényözön öntötte el a helyiséget, csengés-bongás, és Mészáros Lőrinc jelent meg, aki mindenkit meghívott egy rundra. Igaz, közben eltűnt négy kiskanál, három borospohár és a tülökorrú Kovács masiniszta briftasnija. Ma sem érti senki, hogy történhetett.

Dési János jegyzete az Esti gyors 2024. január 8-i adásában hangzott el.