„Köszönjük,
Publicisztika
Valami honpolgár – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Valami honpolgár – Józsa Márta jegyzete

Valaki érdeklődött aziránt, hogy akkor most lesz-e választási vita a királyi tévében, vagy ha nem, akkor miért nem. A miértet hagyjuk, a királyi meg csak szleng, ennyit megengedhetek magamnak. És azt a nyilvánvalóan nem neki címzett, ám trehányság miatt az ő postaládájában kikötött választ kapta, miszerint "Nem tudom, hogy ő ki, gondolom vmi honpolgár. Nem válaszolunk neki." És jól van ez így.

Menni, vagy nem menni – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Menni, vagy nem menni – Szénási Sándor jegyzete

Négy témában, tízféle mondandóra, olyan körülmények között, amelyeket Magyar joggal jellemez azzal, hogy tömegbázissal, és nulla támogatással rendelkező pártokat zárna össze a köztévé egy gettóba, hogy – ezek már nem az ő szavai -  lihegve az indulattól és a levegő, meg az időhiánytól, falják fel egymást.

Zarándokvonat - Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Zarándokvonat - Józsa Márta jegyzete

"Hogy azok a középiskolások, akiket megfosztottak oktatóiktól a belügybe vezényelt politikai komisszárok, mégiscsak fel tudják tenni egy könnyes dalban a kérdést, miszerint valaki mondja meg, hogy milyen élet, és azt is, hogy miért ilyen."

Testvéri vizit – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Testvéri vizit – Szénási Sándor jegyzete

A lebírhatatlan kíváncsiság és határt nem ismerő kukkolásvágy ma is jellemzi az oroszokat, nincs ebben semmi rossz, az SZVR, az FSZB, a GRU számára a magyar politika titkai közötti matatás csak olyan, mint a beszabadulás a moszkvai GUM áruház gyerekosztályára.

Egyik kutya, másik eb – Dési János jegyzete

8/01/2024 18:04

| Szerző: Dési János/Klubrádió

Dési János jegyzetében a 624. számú állami italbolt (közönségesen Kispiszkos talponálló) törzsvendégeinek reakcióit "gyűjtötte össze" Lázár János miniszter esetleges parlamenti visszavonulásáról. Kovács úr, a tülökorrú masiniszta szerint például az, hogy Lázár most szétcincálja a budapesti tömegközlekedést, lehet, hogy dicséretet hoz a gazdájától, aki nyilván helikopteren jár, de ő meg bumlizhat tovább a vacak HÉV-en, amikor az unokáihoz megy.

2024. január 08. Esti gyors - részlet (2024.01.08. Dési János jegyzete)
04:36
00:00

Őszintén szólva különösebb izgalmat nem okozott a 624. számú állami italboltban, mint közönségesen Kispiszkos talponálló, hogy egy bizonyos Lázár János esetleg visszavonul a parlamenti politizálástól valamelyik kastélyocskájába.

Kovács úr, a tülökorrú masiniszta szerint, aki mint ilyen, érzékeny a városi tömegközlekedés problémái iránt, ki nem tojja le? Egyik kutya, másik eb. Ezt persze nem ilyen irodalmiasan fogalmazta meg, hanem sűrű köpködések között igazi verbális leleményekkel, amelyekben nemi szervek és excentrumok nevei is szerepeltek. Az, hogy most szétcincálja a budapesti tömegközlekedést, lehet, hogy dicséretet hoz a gazdájától, aki nyilván helikopteren jár – a tülökorrú Kovács masiniszta gyakran él a túlzás hatásfokozó eszközével –, de hogy ő, Kovács úr most sokkal tovább bumlizhat azon a vacak HÉV-en, ha az unokáihoz megy, mert az ritkábban jár, na az azért már túlzás. (Ezt valahogy úgy fogalmazta meg, hogy nemi szervét étkezésre kínálta fel.)

A kis szőke és pösze Marcsika, aki szerette, ha a múltjára emlékeztetve kikapós menyecskeként emlegették, oda konkludált, hogy miután minden egyes szál cigarettával, amit elszívnak itt a 624. számú állami italbolt, mint közönségesen Kispiszkos talponálló előtt, ennek az alaknak a zsebibe tömnek egy kis pénzt. Aki annyit se ér, amennyije van. Itt a csapos közbeszólt, hogy azért a lézerblokkolós autó nagyon menő, neki tetszik és ha ő miniszter lesz, akkor mindig csak ilyennel fog száguldozni.

Itt persze akadt valaki, aki továbbfűzve a szót, felemlegetve, hogy tudod, mi leszel te, de nem miniszter. Mire a csapos elkövette azt a hibát, hogy sértődötten megjegyezte, hogy már miért nem, hiszen csalni is és lopni is nagyszerűen tud, a legolcsóbb locsolós vodkát eladja luxusitalként, a kisvárdai skót jellegű italt Chivas Regalként és a minőségi tokaji bor is valószínűleg az Alföldön terem, de kannában, tablettából.

Nem verték rögtön meg, mert egyrészt tudták, hogy gyakran nagyképűsködik, másrészt sokat hazudik. De valójában aranyból a szíve, mert hitelre is lehet nála inni, az alapkamat kétszereséért, plusz fél rum kamaton.

Lópici Gáspár, aki szakmáját tekintve az utca hírmondója, és mint ilyen, megrögzött és kitartó kormánypárti, hozzátette, hogy talpnyalással itt semmire nem lehet menni és a tisztelt kocsmáros úr, miután vasárnap a templom helyett inkább fröccsöt mér, sosem lehetne ebben az I’tenfélő kormányban még államtitkár sem, bár az esze valóban meglenne hozzá. A csapos sértetten duzzogott, hogy pedig ő hálapénzt is bármikor bárkitől elfogad – de a történelmi vita sajnos elvarratlan szálakat is tartalmaz, ugyanis Lópici Gáspárt másnap a létra tetején, amint éppen fel akart ragasztani egy fütyülős plakátot, ahogy ránézett, rögtön gutaütés érte. Természetesen a mentő három és fél órán belül azonnal kiért és 2024. július 12-én fél négyre szereztek is neki – persze némi protekcióval, ugyanis a proszekturáról a boncmester mindig velük fröccsözik – a sürgősségi osztályra időpontot. A hite azonban Lópici testvérünknek, úgy tűnik, nem volt elég mély, mert a helyszínen elhunyt. Hűlő porhüvelyét egy ifjú Sorost ábrázoló plakáttal takarták le jobbérzésű arra járók.

Nagy volt hát a szomorúság a 624. számú állami italboltban, mint közönségesen Kispiszkos talponállóban. Ahogy egy törzsalkoholista fogalmazott: Lópici hülye volt, de már megszoktuk.

Ám ekkor nagy fényözön öntötte el a helyiséget, csengés-bongás, és Mészáros Lőrinc jelent meg, aki mindenkit meghívott egy rundra. Igaz, közben eltűnt négy kiskanál, három borospohár és a tülökorrú Kovács masiniszta briftasnija. Ma sem érti senki, hogy történhetett.

Dési János jegyzete az Esti gyors 2024. január 8-i adásában hangzott el.