„Támogassa
A lényeg

Karácsony Gergely kijelentette, hogy nem engedik meg a Budapest-bérlet megszüntetését

3/01/2024 15:29

| Szerző: Klubrádió

A főváros Fidesz szerint Karácsony Gergely Draskovics Tiborral, a BKK elnökével együtt fúrta meg a Budapest-bérletet.

Nincs semmilyen észérv a Budapest-bérlet megszüntetésére, a kormány a beborult költségvetését és a tönkrement MÁV helyzetét akarja Budapest kárára kezelni – jelentette ki Karácsony Gergely, hozzátette, hogy nem engednek a kormány ultimátumának. Úgy fogalmazott, hogy Budapest ellenáll, a rossz kormányzás árát nem lehet ezzel a várossal megfizettetni. Arra reagált a főpolgármester, hogy a kormány megszüntetné a Budapest-bérletet, amely márciustól már nem lesz érvényes a vonatokon, a Volán buszokon és a HÉV-en sem.

Karácsony Gergely közölte, hogy a költségvetési törvény szerint 12 milliárd forint járna Budapestnek a közösségi közlekedés költségeihez való állami hozzájárulásként. Ezt a pénzt a törvény ellenére nem akarja odaadni Lázár János minisztériuma. Hozzátette, hogy a közlekedési tárca év végi ajánlata úgy szólt, hogy fizessen a főváros több mint 2 milliárd forinttal többet  a HÉV és a Volán számára.  Szerinte a főváros hiába utalna át több pénzt az államnak, a kormány akkor is megszüntetné a Budapest-bérletet.

A főpolgármester hangsúlyozta, hogy a kormány a négy éve elkezdett Budapest-ellenes politikát 2024-ben újratölti. De Budapest ellenáll.

A fővárosi Fidesz frakcióvezetője viszont azt állította, hogy Karácsony Gergely Gyurcsány Ferenc bizalmi emberével, Draskovics Tiborral együtt fúrta meg a Budapest-bérletet. Wintermantel Zsolt közölte, hogy az elmúlt négy évben 7,4 milliárd forintot kellett fizetnie a fővárosnak a MÁV-HÉV és a Volán által nyújtott szolgáltatásokért. Jövőre ennél 16 százalékkal több pénzt, 8,6 milliárd forintot kértek Budapesttől. A fideszes politikus szerint ehhez nem járult hozzá a főváros vezetése és ezzel teljességgel veszélybe sodorta a Budapest-bérlet további felhasználását. 

Az elmúlt évtizedek legnegatívabb döntése a Budapest-bérlet intézményének felszámolása – hangsúlyozta a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke.

Dorner Lajos a Klubrádiónak azt mondta: egyértelműen politikai hullának tartják azokat, akik most több százezer ember közlekedését nehezítik meg. Súlyos problémának tartja azt is, hogy utasoknak többet kell majd fizetniük az utazásért.

2024. január 03. A lényeg (2023.01.03.) Dorner Lajos
00:46
00:00