„Köszönjük,
Publicisztika
A rendszer arra épül, hogy az erősebb felrúgja a gyengébbet – Dési János jegyzete
Publicisztika

Az erősebb felrúgja a gyengébbet

Nem mondom, hogy azért rúgja fel egy karateedző a rábízott gyermeket, mert a belügyminiszter vezeti az oktatás ügyét – de valamiféle összefüggés – metaforikus változat – mégiscsak felsejlik. Hiszen a rendszer arra épül, hogy az erősebb felrúgja a gyengébbet, szakszerűen, kíméletlenül.

Klímamisszió – Selmeci János jegyzete
Esti gyors

Klímamisszió – Selmeci János jegyzete

Néhány hét múlva azonban eltűntek a címlapokról az elromlott klímákról szóló hírek. Az utasok újra használni tudták a vasutat, és el sem párolognak közben, a kórházakban újra műtöttek, és a meleg miatti halálozások száma is csökkent. A gazdasági minisztériumban egy lakossági klíma pályázaton dolgoztak, ügyelve arra, hogy a legszegényebbeket kizárják belőle, klímát pedig csak bizonyos cégektől vásárolhassanak a családok.

Síneken a pokolba – Kerekes Bori jegyzete
Publicisztika

Síneken a pokolba – Kerekes Bori jegyzete

Lélegzetvételhez csak akkor jutottam, mikor elment mellettem valaki. Ilyenkor három másodpercig hidegnek éreztem a teste által kavart légmozgást. Ilyen lehet a pokol – gondoltam. Megfősz a saját levedben, miközben érzed a szellemek jéghideg áthúzását.

Berendelve? :( – Selmeci János jegyzete

5/07/2024 18:03

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

A francnak kellett most Moszkvába menni tényleg. (...) Miniszterelnök úr, kérem mondja meg, hogy ez miért jó nekünk!

2024. július 05. Esti gyors - részlet l Selmeci János jegyzete (2024.07.05.)
02:58
00:00

A francnak kellett most Moszkvába menni tényleg. Ha valaki úgy totyog, úgy hápog, ha még a tollai borzolásáról is egy orosz ügynök jut az ember eszébe, akkor mégis mi a fenét gondoljunk róla, ha más magyarázatot adni nem hajlandó?

Ezt a magyarázatot viszont én nem tudom elfogadni. A magyar miniszterelnök, álljon tőlem politikáját, ideológiáját tekintve bármennyire távol, az én miniszterelnököm is, és azt gondolom róla, hogy a közös hazánk érdekeit kívánja képviselni. Orbán Viktor ezt szerintem nem hatékonyan teszi, gyakran pedig összekeveri az ország érdekeit a saját érdekeivel, sőt az utóbbi években szerintem már saját magának is inkább csak ártani tudott a felesleges szabadságharc és az érhetetlen putyinizmus kombóval, de azt akkor sem hihetem, hogy amit tesz, azt nem Magyarországért, hanem Oroszországért teszi, és azt pláne nem hihetem, nem is akarom hinni, hogy az orosz elnök magához rendelheti a szuverén hazám miniszterelnökét.

Csak akkor magyarázza már meg valaki, hogy mi történik.

A nagyhatalmaknak nincsenek barátai, csak érdekei, Moszkvától Magyarország az égvilágon semmit sem kapott, amiért nem fizetett éppen annyit, mint bárki más, azt pedig nem nehéz kitalálni, kinek jó, ha egy mellette ülő uniós vezető katonai hadműveletről beszél háború helyett, vagy úgy lassítja vétók belengetésével az uniós döntéshozatalt, hogy közben nem hajlandó megmondani, hogy miért.

Miniszterelnök úr, kérem mondja meg, hogy ez miért jó nekünk.

Örültem, hogy Orbán Viktor elment Ukrajnába, szeretném, hogy az ott élő magyaroknak jobb legyen, hogy Magyarország is profitáljon majd abból, ha Ukrajna közeledni tud a nyugati szövetségi rendszerhez. Még annak is örülnék, ha meg tudná csinálni a patrióta EP frakcióját, mert a magyar érdek kilencven százalékban tényleg tök ugyanaz mindenki szerint, azt meg könnyebb lenne egy értelmezhető közösségben képviselni. Örültem, hogy talán vele együtt az ország is lépett egyet előre, vissza a saját szövetségesei közé, erre három nappal később elrontja az egészet, én hadonászok a kezemmel, kiabálok kicsit a szerkesztőségben, idegesít, hogy már majdnem azt hittem, hogy, de aztán mégsem, főleg persze az idegesít, hogy nem értem. 

Amikor Sz. Bíró Zoltánt kérdezzük, hogy miért változott meg Orbán Viktor Oroszországhoz való hozzáállása, ő azt szokta mondani, hogy nem tudja. Én sem próbálok meg Sz. Bíró Zoltánnál többet tudni, ezért máshoz fordulok; miniszterelnök úr, ha még tudja, hogy mit és miért csinál, kérem magyarázza el ezt az országának is, és ha lehet mondjon valamit a nemzeti szuverenitásról is.

Arra ma különösen nagy szükség lett volna.

Selmeci János jegyzete az Esti gyors 2024. július 5-i adásában hangzott el.