„Köszönjük,
A lényeg

Orbán megköszönte Putyinnak, hogy ilyen nehéz körülmények között is fogadja

5/07/2024 14:18

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor Moszkvában, Vlagyimir Putyinnal találkozva azt mondta: lassan elfogynak az olyan országok, amelyek mindkét, háborúban álló féllel tudnak beszélni. A magyar miniszterelnök szerint lassan már csak hazánk ilyen.

A Kremlben találkozott Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin alig néhány nappal azután, hogy a magyar miniszterelnök Kijevben tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

A moszkvai találkozóról  az orosz sajtó rövid videót tett közzé, amelyen Orbán és Putyin is röviden beszél. Az orosz elnök azzal kezdte, hogy "értem, hogy most nemcsak a partnerünkként jött ide, hanem mint az EU elnökségének képviselőjeként is".

Ehhez képest Josep Borrell, az Európai Unió leköszönő külügyi és biztonságpolitikai főképviselője közleményben határolódott el Orbán Viktor moszkvai útjától, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pedig közölte: az EU soros elnökének nincs felhatalmazása arra, hogy Oroszországgal tárgyaljon az EU nevében.

Az orosz elnök azt mondta, reméli, hogy lesz lehetőségük megvitatni a kapcsolataikat ebben a nehéz helyzetben. "Beszélni fogunk a legnagyobb európai válságról is, az ukrán dolgokról is" – jelentette ki Putyin, majd sajnálatát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy nagy csökkenés tapasztalható az áruforgalom terén, elmondása szerint több mint 35 százalék. De van min dolgozunk és megvalósítjuk a projekteket – tette hozzá.

Orbán szerint ez most különlegesebb találkozó, mint a korábbiak, már csak a magyar EU-elnökség miatt is.

"Köszönöm azt, hogy ilyen nehéz körülmények között is fogad engem" – mondta a miniszterelnök, majd arról beszélt, hogy lassan elfogynak az olyan országok, amelyek mindkét háborúban álló féllel tudnak beszélni. A magyar miniszterelnök szerint lassan már csak hazánk ilyen.

Orbán azt is megjegyezte, hogy 2009 óta ez már a 14. kétoldalú találkozójuk. Szeretné megismerni Putyin álláspontját olyan kérdésekben, melyek fontosak Európának, tette hozzá.

(via 24.hu)