„Köszönjük,
A lényeg

Orbán tűzszünetről beszélt Zelenszkijnek Kijevben

2/07/2024 14:27

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor titokban szervezett kijevi látogatása után mégis tartott rövid sajtótájékoztatót a magyar kormányfő és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Az ukrán elnök és a magyar kormányfő röviden beszélt, a sajtó nem kapott lehetőséget arra, hogy kérdezzen.

Zelenszkij közölte: Orbánnal a két szomszéd alapvető kérdéseit vitatták meg a kereskedelemről, a határon túli együttműködésről, infrastrukturális és energetikai kérdésekről. „Mindarról, ami érinti Ukrajna és Magyarország lakóinak életét, beleértve az első magyarországi ukrán iskola megnyitását” – írja a Telex az Unian ukrán hírügynökség nyomán. Az ukrán elnök szerint a mostani megbeszélések jó alapot adhatnak a két ország közötti megállapodásnak is.

Orbán Zelenszkij után azt mondta: „A nemzetközi diplomácia szabályai lassúak és komplikáltak. Azt kértem az elnök úrtól, hogy fontoljuk meg, nem lehetne-e a sorrendet megfordítani és egy gyors tűzszünettel fölgyorsítani a béketárgyalásokat. Egy határidőhöz kötött tűzszünet, amely lehetőséget ad a béketárgyalások felgyorsítására: ennek a lehetőségeit mértem föl”. A magyar miniszterelnök megjegyezte, hogy „a béke nagyon fontos kérdés. A háború, amelyben önök élnek nagyon intenzíven hat Európa biztonságára”. Orbán „nagyon hálás volt Zelenszkijnek az ezzel kapcsolatosan adott őszinte válaszáért”, bár a cikk szerint nem derül ki, hogy mi volt ez a válasz. Kijev álláspontja viszont ismert: a tűzszünet csak időt adna Oroszországnak arra, hogy megerősítse védelmét a megszállt ukrán területeken és utána újult erővel támadjon.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő ugyanis korábban azt mondta, Orbán minden bizonnyal az EU soros elnökeként ment Kijevbe, így ott brüsszeli, nem pedig magyar nemzeti érdekeket képvisel.