„Klubrádió
A lényeg

Volner János a Jobbik és a Mi Hazánk után Szijjártó minisztériumánál folytatja

11/12/2022 02:58

| Szerző: Klubrádió

Volner János a kormányzatnak fog dolgozni: a politikus a Külgazdasági és Külügyminisztérium kötelékében folytatja, külgazdasági attasé lesz Szingapúrban – írta meg a Telex. Volner politikai pályafutása során volt a szélsőjobboldali Magyar Gárda szóvivője, a Jobbik alelnöke, majd a szintén széljobbos Mi Hazánk parlamenti képviselőcsoportjának tagja. 

A Telex elérte Paczolay Mátét, a minisztérium szóvivőjét, aki megerősítette az információt, és hozzátette: folyamatban van Volner kinevezése. „A Külügyminisztérium kapuja mindig nyitva állt azok előtt, akik készek a magyar nemzeti érdekért dolgozni, és ez a jövőben sem fog változni” – mondta a portálnak a szóvivő.

Volner a Magyar Gárda nevű szélsőjobboldali szervezet szóvivőjeként kezdte, majd belépett a Jobbikba, amelynek színeiben többször jutott parlamenti mandátumhoz, a pártnak egy időben alelnöke is volt. Ekkortájt egy interjúban azt mondta: "Orbán egy bunkó".

Amikor a Fidesz még veszélyt látott a Simicska Lajos által támogatott Jobbikban, Volnert is keményen támadta a rendszer. 2016-ban a Ripost nevű kormányzati bulvárlap lesifotókat közölt róla és egy nőről, szó szerint a bokorba is követték őket. A kormánypárti Origo arról is írt, hogy Volner egy (egyébként orosz) „kamuegyetemről” szerezte a diplomáját, amit az azóta kémkedésért elítélt Kovács Béla felesége ajánlott a figyelmébe. Úgy tűnik, a külügyminisztériumi munkához még ez a diploma is megfelelő – jegyzik meg a cikkben. A Telex korábbi portrécikkéből egyébként kiderül az is, hogy nem az idegennyelv-tudás a politikus erőssége.

A 2018-as választási vereség után kilépett az akkor még 20 százalékos pártnak számító Jobbikból, és néhány társával megalapították a Mi Hazánk Mozgalom parlamenti képviselőcsoportját. Ebben az időszakban, a harmadik kétharmad kezdetén Volner gyakori vendég lett a Fidesz-médiában, ahol már nem a kormányt, hanem az ellenzéket és leginkább a korábbi pártját kritizálta. 2019-ben a mihazánkosoktól is távozott, majd megalapította a saját magáról elnevezett Volner Pártot (amely aztán nem indult a választáson). Ekkoriban kérdezett egy nem túl erőset Orbán Viktortól, aki válaszában utolsó mohikánnak nevezte Volnert. 

Volner tett egy komoly szívességet a Fidesznek – hívják fel a figyelmet a cikkben. Ugyanis ő nyújtotta be azt a törvényjavaslatot 2020-ban, amelyet aztán a Fidesz is támogatott, és amelynek értelmében jelentősen többet, 14 megyében 71 jelöltet kellett állítani ahhoz, hogy egy pártnak országos listája legyen a választásokon. A Volner javaslata nyomán elfogadott törvénymódosítás miatt az ellenzéknek végül egy listán kellett indulnia, mert ha több listát állítanak, nem lett volna kivitelezhető, hogy a jelöltjeik ne induljanak egymással szemben.

Érdekesség, hogy a korábbi jobbikosok közül Bencsik János is Szijjártóéknál talált magának munkát: a párt volt budapesti elnöke főkonzul lesz Torontóban.