„Klubrádió
A lényeg

Nem indul a választáson a Volner-párt

31/01/2022 15:34

| Szerző: Klubrádió

Volner János független képviselő azzal az indokkal jelentette be, hogy pártja nem indul a 2022-es választásokon, mert támogatottságuk nem éri el a Parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékot, és ez szerinte veszélyeztetné "a kommunista utódpártok és a szélsőséges liberálisok elleni győzelmet".

Azt a felelős döntést hoztuk, hogy nem indulunk el a 2022-es országgyűlési választásokon – jelentette be közösségi oldalán Volner János, a Volner Párt vezetője. A politikust még 2018-ban zárták ki a Jobbik frakciójából, ami után egy ideig a Mi Hazánk Mozgalommal működött együtt, majd végül saját pártot alapított 2020 őszén.

A Volner Párt MTI-ben megjelentetett hétfői közleménye szerint ugyanis egy, az 5 százalékos parlamentbe jutási küszöböt el nem érő szerepléssel elvesznének a 2010 előtti Jobbik szellemiségét képviselni kívánó pártra leadott jobboldali voksok, és ez "a balliberálisok hatalomra jutásának esélyét növelné".

"Aktivitásunknak és névválasztásunknak köszönhetően a pártot és annak politikai irányvonalát ismeri a magyar választók háromnegyede, a Volner Párt nevét pedig jelenleg többen ismerik, mint a hatalomra készülő balliberális tömbét" – írta a politikus.

Ez az alakítószerep egyébként kétségtelen – írja a Telex. Volner ugyanis az elmúlt hónapokban több fontos kormánypárti törvényjavaslat megszavazásában is fontos szerepet játszott: 2021 áprilisában többek között az ő külsős támogatásával lett meg a kétharmados többség az ezermilliárdnyi közvagyon alapítványokba szervezéséhez. Sőt, egyfajta törvényhozási strómanként 2020 novemberében ő volt az, aki kezdeményezte a választási törvény Fidesz érdekeinek megfelelő módosítását, amit azután a kormánytöbbség el is fogadott – az országos listaállítás feltételeinek további szigorításával lényegében ez volt a végső érv, ami egységbe kényszerítette az ellenzéket.