„Klubrádió
A lényeg

Torontói főkonzul lesz a volt jobbikos képviselő

9/12/2022 16:25

| Szerző: Klubrádió

Kanadában kap diplomáciai megbízatást a Jobbikból Jakab Péter miatt 2020-ban kilépett volt országgyűlési képviselő, Bencsik János, aki jövőre torontói főkonzul lesz – írja a hvg.hu. A politikus a portálnak csak annyit mondhatott, hogy a külügyi tárca "felkészülő diplomatája".

„Annyit mondhatok csak, hogy novembertől a Külgazdasági és Külügyminisztérium felkészülő diplomatája vagyok” – mondta a hvg.hu-nak az exjobbikos politikus, Bencsik János, amikor arról kérdezték: meg tudja-e erősíteni, hogy hamarosan rábízzák a torontói főkonzulátus vezetését.

Arra a kérdésre, hogy ki kérte fel a diplomáciai szolgálatra és mikor foglalhatja el az állomáshelyét Kanadában, Bencsik azt mondta, minden további kérdéssel a külügyi tárcát kell keresni. A hvg.hu ezt meg is tette, de onnan egyelőre nem kapott választ.

„Ezt inkább nem is kommentálnám” – ennyit mondott még Bencsik arra a kérdésre, nem tart-e attól, hogy a szemére vetik majd: ezzel a megbízatással valamiféle szívességet tesz neki a kormánypárt – például, amiért Jakab Péter elnöksége idején a távozása a Jobbikot gyengíthette.

Önkormányzat 2019 - Hatpárti ellenzéki összefogás Budapesten
 
Bencsik János ezen a 2019. nyári sajtótájékoztatón még jobbikosként az ellenzéki összefogásban vett részt mások mellett Karácsony Gergely (Párbeszéd), Molnár Zsolt (MSZP) vagy Gy. Németh Erzsébet (DK) társaságában. Fotó:
MTI/Szigetváry Zsolt
 
 

A most 37 éves Bencsik egyébként 2009-ben lépett be a Jobbikba, és 2019-ben lett a párt budapesti elnöke, és még abban az évben bekerült a Parlamentbe, miután a párt országos listájáról bekerülve Szávay István mandátumát vette át az Országgyűlésben.

Bencsik 2020-ban Jakab elnökké választása után távozott a pártból és kilépett a Jobbik-frakcióból is, majd függetlenként folytatta. Polgári Válasz néven saját pártot is alapított, amely azonban végül nem indult el a 2022-es választáson országos listával, csupán egyetlen egyéni jelöltet állított.

Bencsik szeptemberben a Polgári Válasz elnöki posztját is átadta másnak, igaz, diplomataként amúgy is összeférhetetlen lenne a főkonzuli megbízatással bármilyen párttisztség. A portál úgy értesült, hogy Bencsiknek „elege lett“ a hazai belpolitikából, így nem is esik majd nehezére a váltás.