„Klubrádió
A lényeg

Népszava: nincs sok nyoma az Integritás Hatóság munkájának

20/03/2023 15:58

| Szerző: Klubrádió

Bár november közepe óta létezik, nem sok jele van annak, hogy immáron négy hónapja működik egy EU nyomására létrehozott, korrupcióellenes Integritás Hatóság (IH), írja a Népszava.

A szervezet ezúttal sem válaszolt a lapnak – immáron sokadszor feltett – kérdéseire, például arra, hogy konkrétan bármilyen, korrupciógyanús ügyben élt-e a törvényben biztosított jogával, azaz indított-e vizsgálati eljárást, kezdeményezte-e más szerv eljárását, indított mulasztási pert a bíróságon?

Mint fogalmaztak, az IH elnöke, Biró Ferenc decemberben az ATV Egyenes beszéd című műsorában – a riporter unszolására – annyit mondott, hogy Farkas Flórián volt fideszes parlamenti képviselő ügyében „meg fogják keresni az ügyészséget, és ha betekintést nyertek az iratokba, akkor tudnak továbblépni”. Az IH azóta sem reagált a lapnak azzal kapcsolatban sem, hogy ténylegesen megkeresték-e a vádhatóságot a „Híd a Munka világába” program visszaélései ügyében.

Egyébként a Farkas Flórián nevéhez fűződő programról korábban még az akkor illetékes, azóta megszűnt Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) is elismerte, hogy súlyos visszaélések történtek az uniós finanszírozású programban és felmondták az uniós támogatási szerződést.

Az IH-t azután hozta létre a kormánytöbbség, hogy az Európai Unió befagyasztotta a Magyarországnak szánt uniós források jelentős részét a rendszerszintű korrupció kockázata miatt. Ennek mértékéről sokat elárul, hogy a Transparency International (TI) korrupciós indexe szerint immár Magyarország az EU legkorruptabb országa. 

Bíró Ferenc, a hatóság elnöke januárban azzal kavart vihart, hogy az amerikai Bloombergnek adott interjújában azt mondta, hogy az Orbán-rendszer nem korrupt, csak egyes emberek azok.  A HVG segítségével rábukkantunk Birónak a Pricewaterhouse Cooper cégnél készült bemutatkozó interjújára 2020-ból, amelyből kiderül: Orbán Viktor miniszterelnökkel és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel akart vacsorázni.