„Klubrádió
Reggeli gyors

Hadházy: Farkas neve fel sem merült a nyomozás során

27/12/2022 10:36

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A nyomozati anyagok több száz oldalán egyetlen alkalommal sem említik Farkas Flórián nevét – állítja Hadházy Ákos. A politikus meggyőződése volt, hogy az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) Híd a munka világába programjának ügyében Farkas bukni fog. Szerinte a nyomozás eredménytelensége a bűnüldözés hatékonyságát – vagy annak hiányát – is kiválóan szemlélteti.

2022. december 27. Reggeli gyors - részlet 22.12.27. Hadházy Ákos
10:15
00:00

A Klubrádió is beszámolt arról, hogy bár az Európai Bizottság elfogadta a Magyarországgal kötött – a helyreállítási tervhez és a jogállamisági feltételrendszerhez kötődő, 2021-2027 között érvényes kohéziós politikára vonatkozó – partnerségi megállapodást, ebből egyelőre nem lát pénzt.

"Nagyon úgy tűnik, hogy Navracsics Tibor nem bontotta ki az igazság minden szálát" – mondta ezzel kapcsolatban Hadházy Ákos. A független országgyűlési képviselő a Klubrádióban arról beszélt, hogy az EU által támasztott, ismert követelések között vannak olyanok, amelyek kifejezetten kellemetlenek lehetnek a kormány számára. Ezek közül a bíróságok függetlenségét emelte ki.

Orbán Viktor és Farkas Flórián sajtótájékoztatója
 Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
 
Az ORÖ-nek elsősorban európai uniós forrásból kellett volna létrehoznia egy országos munkaerő-közvetítő irodahálózatot, amely folyamatos és kiszámítható munkát biztosított volna a hátrányos helyzetűeknek, elsősorban romáknak. Azonban az ORÖ autókra, használhatatlan irodákra, bútorokra és egy gellérthegyi villára költötte a kapott pénzt, működő irodahálózat sosem jött létre. Az eredetileg ötmilliárd forintos, később 1,6 milliárdos költségvetésűre csökkentett program miatt az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala, az OLAF is vizsgálódott.

A beszélgetés másik témája Farkas Flórián és az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) Híd a munka világába programjának ügye volt. Hadházy szerint az éveken át tartó, majd idén decemberben lezárt nyomozás inkább csak nyomozgatás volt. A politikus ugyanis úgy véli, a hatóságok nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy felderítsék az ügy részleteit. Ezt arra alapozza, hogy Farkas neve fel sem merült a vizsgálat során. "A nyomozati anyagok több száz oldalán egyetlen alkalommal sem említik" – tette hozzá Hadházy. Megjegyezte, a hatóságok meggyanúsítottak ugyan néhány embert, de végig feltételezték a jóhiszeműséget. A gyanúsítottak létrehozták volna az irodahálózatot, de erre valamiért nem volt lehetőségük.

"Az egyetlen eredmény, amit elmondhatunk, hogy Farkas Flórián politikusként megbukott" – vonta le a konzekvenciát a politikus. Másfelől szerinte a bűnüldözés hatékonyságát – vagy annak hiányát – is kiválóan szemlélteti.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Hadházy Ákossal
2022.12.27., kedd 8:35
Riporter: Dési János