„Köszönjük,
A lényeg

Farkas Flórián ügyében nem lehetett bűncselekményt megállapítani – világosította fel Polt Péter Vadai Ágnest

23/12/2022 11:57

| Szerző: Klubrádió

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azért szüntette meg hét év után a nyomozást az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) Híd a munka világába programjának ügyében, mert „a rendelkezésre álló adatok, illetve bizonyítási eszközök alapján

nem lehetett bűncselekmény elkövetését megállapítani”

– válaszolta Polt Péter legfőbb ügyész Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő azon kérdésére, hogy a hatóságok miért nem nyomoznak tovább az ORÖ felzárkóztatási programját érintő ügyben.

Orbán Viktor és Farkas Flórián sajtótájékoztatója MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
 

Az egykori fideszes országgyűlési képviselő, Farkas Flórián nevével összeforrt roma felzárkóztatási program miatt még 2015-ben, Hadházy Ákos feljelentése nyomán indult eljárás költségvetési csalás gyanúja miatt. Az ORÖ-nek elsősorban európai uniós forrásból kellett volna létrehoznia egy országos munkaerő-közvetítő irodahálózatot, amely folyamatos és kiszámítható munkát biztosított volna a hátrányos helyzetűeknek, elsősorban romáknak. Azonban az ORÖ autókra, használhatatlan irodákra, bútorokra és egy gellérthegyi villára költötte a kapott pénzt, működő irodahálózat sosem jött létre. Az eredetileg ötmilliárd forintos, később 1,6 milliárdos költségvetésűre csökkentett program miatt az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala, az OLAF is vizsgálódott.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 2016-ban elismerte, hogy visszaélések történtek a projektben, ezért felmondta az uniós támogatási szerződést az ORÖ-vel, és kötelezték a szervezetet a támogatás visszafizetésére. Ebből később 1,3 milliárd forintot átvállalt a kormány, így csak 300 millió forintot kellett visszafizetniük.

A nyomozást december 12-én szüntették meg, a NAV akkor azt közölte, hogy az ügyben nincs nyilvánosságra hozható információ.