„Klubrádió
A lényeg

Lombkoronasétányok a Nyírségben: a Transparency az Integritás Hatósághoz fordult

11/04/2023 15:19

| Szerző: Klubrádió

A Transparency International Magyarország (TI) kivizsgálási kérelmet nyújtott be az Integritás Hatóságnak a lombkoronasétány-ügyben. A korrupcióellenes civil szervezet szerint arra lehet következtetni, hogy az EU-s forrásokból megvalósuló projektek kiválasztása során „rendszerszintű hibák” fordulnak elő.

A civil szervezet azt állítja, hogy számos furcsaságot találtak a pályázatokban: Tasó László és Tasi Sándor projektjei azonos kistelepülésen megvalósítandó, azonos jellegű beruházásra egyazon napon kaptak EU-s támogatást, de az összeférhetetlenség gyanúja is felmerül.

 
Fotó: Hadházy Ákos 
 

Így a projektek kiválasztása során „értelmetlennek, illetve szükségtelennek tűnő beruházások jutnak közpénzből finanszírozott támogatáshoz” – összegzett a TI.

A botrányt Filemon Mihály nyírmártonfalvai fideszes polgármester lombkoronasétánya robbantotta ki, amely egy konkrét tarvágáson figyelhető meg. A nevezetes projekt 60 millió forint ugyancsak uniós támogatásból jött létre. A sétányok már az Európai Bizottság érdeklődését felkeltették, sőt hírük – Hadházy Ákos és Donáth Anna – az Európai Csalásellenes Hivatalhoz (OLAF) is eljutott. (Az Átlátszó és az RTL nyomán).