„Támogassa
A lényeg

L. Simon álprüdériának tartja a Word Press-fotók kitiltását

28/11/2023 19:25

| Szerző: Klubrádió

„Művészi szabadság és intézményi autonómia” címmel tartott székfoglalót L. Simon László a Magyar Művészeti Akadémián (MMA) kedden. A politikus a Facebookon korábban azt állította, hogy a beszéd témája és címe már jóval korábban megfogalmazódott, mint hogy a Nemzeti Múzeum főigazgatói pozíciójából menesztette őt Csák János miniszter.

L. Simon a Népszava riportja szerint Oscar Wilde-ot idézve arról beszélt, hogy „a szexuális mássághoz való viszony” megjelenítését művészeti alkotásokban mindig úgy szabályozták, ahogyan arról a társadalom többsége vélekedik, de egy művészeti alkotást nem lehet erkölcsi szempont alapján megítélni.

Álprüdéria, (hogy) "míg a pornográfia szabadon terjeszthető, addig a múzeumi terekből ki akarják tiltani a művészeti alkotásokat" – fogalmazott az egykori kultúráért felelős államtitkár, aki egyszer sem ejtette ki a kultúráért is felelős kormánytag nevét.

Szerinte nincs igazuk azoknak, akik azt állítják, hogy Magyarországon nincs művészi szabadság, de azt hangsúlyozta, hogy szabad alkotáshoz autonóm intézményekre is szükség van. Ennek apropóján a beszédét azzal zárta, hogy MMA létének alaptörvénybe foglalása a szellemi függetlenség alkotmányos garanciája.

L. Simon Lászlót azután rúgták ki, hogy, a szélsőjobboldali Mi Hazánk indított ellene kampányt a Nemzeti Múzeumban bemutatott World Press Photo kiállítás bizonyos képei miatt, amelyek egy Fülöp-szigeteki LMBTQ-közösség életéről szólnak. Dúró Dóra, a radikális párt politikusának feljelentése nyomán Csák János miniszter utasította a múzeumot, hogy szigorítson a belépésen, és csak 18 éven felülieket engedjen be. A főigazgató erre azt reagálta, hogy a múzeum ezt nem tudja végrehajtani, mert nem kérhet személyi igazolványt senkitől. Sőt, ezután L. Simon László egy Facebook-posztban még köszönetet is mondott Dúró Dórának, mert remek reklámot csinált a World Press Photo kiállításnak. Csák miniszter ezután menesztette a múzeum vezetőjét, akiről úgy fogalmazott: "A pályája elismerésre méltó mint lebegő értelmiségi, mint borász, mint népfőiskolavezető, mint tévésztár, de sajnálatos módon vezetőnek alkalmatlan", mert szerinte nem tudja betartatni a törvényeket.