„Támogassa
A lényeg

Gulyás a kormányinfón: a tanárok nagy többségének semmi baja a státusztörvénnyel

6/07/2023 10:41

| Szerző: Klubrádió

„Szó sem lehet a családtámogatások csökkentéséről” - mondta Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. (Ugyanő két hete jelentette be, hogy 2024-től lényegében kivezetik a CSOK-ot, és szigorítanak a babaváró hitel feltételein).

Gulyás elmondta, hogy az Európai Bizottság a támogatások kifizetése érdekében olyan elvárásokat támasztott, amik a kormány számára elfogadhatatlanok, mint a hatósági energiaárak megszüntetése, ami a rezsicsökkentés felszámolását jelentené, de meg kell vizsgálniuk a családtámogatási, oktatási és egészségügyi kiadásokat is.

A közkiadások felülvizsgálatáról szóló kormányhatározat szerint 3 százalékot kell megspórolni egyes egészségügyi részkiadásokon, valamint a család- és lakhatási támogatások területén is 3 százalék megtakarítása a cél. Gulyás Gergely újságírói kérdésre azt mondta: a családtámogatások nem fognak változni, az állam magán fog spórolni.  Ezután közölte, hogy tárgyalnak a Budapest Airport megvásárlásáról.

Kormányinfó
 
Kormányinfó
Fotó: MTI/Máthé Zoltán
 

Gulyás Gergely azt mondta, hogy a nemrég lemondott Varga Judit már 2019-ben is európai parlamenti képviselő akart lenni, amikor miniszter lett. Ismerték ezt a szándékát, sem ő, sem a miniszterelnök nem tudta meggyőzni, hogy maradjon miniszter.

A vonatok nyomorúságos állapotára vonatkozó kérdés kapcsán közölte: ezt a problémát nem más okozza, mint a magyar baloldal. Gulyás szerint fel kell őket szólítani, hogy a baloldali képviselők ne akadályozzák, hogy Magyarország megkapja az uniós pénzeket, ugyanis vasútfejlesztésre mind az EU hétéves költségvetésének operatív programjában, mind a helyreállítási alapban komoly források vannak.

Magyarország nem akart egynapos autópálya-matricát bevezetni, mert ez a külföldieknek lesz jó, magyar ember nem vesz ilyet. Uniós elvárás viszont, hogy ezt jövő márciusig be kell vezetni, ezért bevezetjük, a miniszter szerint a tíznaposhoz "nagyon hasonló árat" fognak megállapítani. A tíznapos matrica most 5500.

A kormány 169,44 milliárd forint átcsoportosításáról döntött a rezsivédelmi alap terhére. A legtöbb pénz az iskolákhoz és az egészségügyi intézményekhez kerül, de egyházi intézményekis kapnak belőle.

Gulyás nem akar jóslásokba menni azzal kapcsolatban, vajon hány tanár fog felmondani. Szerinte a tanárok nagy része eddig is azért volt a pályán, mert szentnek és fontosnak tartotta a hivatását. A nagy többségének semmi baja a státusztörvénnyel. Szerinte a tiltakozásokból kifogyott a szufla, és ez a tárgyalásoknak és a kompromisszumoknak köszönhető.

 
A Pécs Művészeti Gimnáziumban 13 tanár mondott fel. Fotó:Facebook
 

Kiderült az is, hogy  Pakson akár már 2030-ra is elkészülhet a két újabb blokk. Az eredeti terv az volt, hogy a termelés 2025-26-ban indul. Megtudhattuk tovább, hogy Szijjártó Péter azért találkozott az orosz egészségügyi miniszterrel Budapesten, mert Oroszország a WHO tagja. Szijjártó egyébként a tárgyalásukon kérte az orosz minisztert az ukrajnai kivonulásra – állította Gulyás.

Ilyen jó helyen és kedvező áron soha nem tudtunk volna venni épületet. Jó befektetés volt – mondta Guylás a Brüsszelben vett épületről, aminek a felújítása 2 milliárdba kerül. Aztán megerősítette: Magyarország nem fogja blokkolni Svédország NATO-csatlakozását - ezt az ígéretüket fenntartják.

Gulyás azt is elárulta, hogy a Máltai Szeretetszolgálat vette fel a kapcsolatot az Orosz Ortodox Egyházzal annak érdekében, hogy a kárpátaljai hadifoglyokat szállíthassanak Magyarországra.

Szerintem higgyenek a miniszterelnöknek – mondta, miután egy újságíró felidézte: Orbán azt ígérte, hogy nem lesz vegyianyag-elosztó az orszgában.   

(A 444 nyomán)