„Köszönjük,
A lényeg

A tőzsdei ár ötszörösét fizetjük a gázért

31/05/2023 08:27

| Szerző: Klubrádió

A kormány néhány hónap múlva vissza is állíthatná az eredeti, korlátozások nélküli rezsicsökkentést. Már persze, ha a költségvetés állapota ezt lehetővé tenné.

Kétéves mélypontjára zuhant gáz ára múlt pénteken az irányadó holland energiatőzsdén. Jelenleg visszafogott a kereslet, mert az enyhe tél miatt hatvanhét százalékon áll az uniós tárolók töltöttsége. Mindezeken felül a forint erősödése is hozzájárul ahhoz, hogy csak száz forint egy köbméter gáz – hozta le a hírta az rtl.hu.

A magyar lakossági fogyasztók a központilag kalkulált, úgynevezett „átlagfogyasztás” alatt 66 forintot, átlagfogyasztás fölött viszont 588 forintot fizetnek a gáz köbméteréért.

"Az MVM durva becsléseim szerint nagyjából nullszaldós lenne, ha ez a száz forint körüli gázár maradna mostantól sok hónapon keresztül" – mondta a Portfolio.hu elemzője, Weinhardt Attila. Szerinte így gyakorlatilag nem kellene már a költségvetésből kipótolni a menetközben generálódó veszteségeket. A Portfolio.hu úgy számol, hogy a kormány néhány hónap múlva vissza is állíthatná az eredeti, korlátozások nélküli rezsicsökkentést. Már persze, ha a költségvetés állapota ezt lehetővé tenné.

Varga Mihály pénzügyminiszter kedden a költségvetés benyújtása előtt a Kövér László házelnökkel tartott közös sajtótájékoztatót. Itt erre vonatkozó tervek nem hangoztak el. Újságírói kérdésre viszont a tárcavezető úgy fogalmazott:

A 24.hu összefoglalója szerint a kormány azt a vállalását a jövőben is tartani fogja, hogy az átlagfogyasztás szintjéig a családokat rezsivédelemben részesíti, ebben nincsen változás.