„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó: Magyarország mellett Kuvait is a "béketábor" tagja

3/07/2023 16:48

| Szerző: Klubrádió

"Magyarország és Kuvait is a mihamarabbi béketeremtést támogatja Ukrajnában, minthogy a fegyveres konfliktus rendezése kizárólag diplomáciai úton képzelhető el" – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután kuvaiti kollégáját fogadta Budapesten.

Szijjártó a Szalem el-Abdullah el-Dzsábir asz-Szabah sejkkel tartott közös sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a két ország hasonlóan látja az ukrajnai helyzetet – olvasható a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményében.

„Saját történelmünkből fakadóan természetesen elítéljük a háborút. Saját történelmünkből fakadóan természetesen elkötelezettek vagyunk a szuverenitás, a területi integritás elvének védelme, tiszteletben tartása mellett, ugyanakkor mindkét ország a békés megoldásban hisz” – mondta a miniszter.

Világossá tettük már többször is mindketten, kuvaitiak és magyarok, hogy ennek a háborúnak a csatatéren nincsen megoldása, a csatatéren csak halottak vannak, minden egyes nappal több és több halott. Ennek a háborúnak a megoldása csak a diplomáciában van, csak tárgyalásokkal” – fogalmazott Szijjártó.

Azt mondta, egyik ország sem szállít fegyvereket, kizárólag humanitárius segélyt, és ez nem is változik meg, ugyanis minden egyes fegyverszállítmány meghosszabbítja a háborút és újabb emberek halálát okozza. Szijjártó azt mondta:

„Ezért ismételten szeretnénk világossá tenni, hogy a béketábor hangját ideje felcsavarni, mert többen vagyunk a világon, több ország van a világon, amelyik békét akar, mint amelyik a háborús pszichózisban szenved.”