„Klubrádió
A lényeg

Fél évvel meghosszabbítja a szankciókat Oroszország ellen az EU

27/01/2023 14:03

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Tanács pénteken úgy döntött, hogy további hat hónappal, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország elleni gazdasági korlátozó intézkedéseit. 

A pénteki közleményben megerősítették, hogy az EU továbbra is határozottan kiáll Ukrajna mellett, támogatja az ország függetlenségét, szuverenitását és területi integritását annak nemzetközileg elismert határain belül.

Az először 2014-ben bevezetett szankciók válaszlépések voltak Oroszország Ukrajna elleni agressziójára, a korlátozások körét 2022 februárjától bővítették ki jelentősen.

Az intézkedések széles spektrumot ölelnek fel, érintik a kereskedelmet, bankszektort, ipart, közlekedést, IT-szektort és a luxuscikkeket is.

A szankciók már kiterjednek

  • a nyersolaj és egyes kőolajtermékek Oroszországból a tengeri úton az EU-ba történő behozatalára,
  • az orosz bakok kizárására a SWIFT néven hívott nemzetközi bankközi elszámolási rendszerből, valamint
  • a Kreml által támogatott dezinformációs csatornák műsorszolgáltatási tevékenységének és engedélyének felfüggesztésére is.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a mostani hosszabbítás újabb szankciókat jelent, vagy újabb területeket is érint-e. Pénteken – a magyar EU-tagságot fájlaló – Orbán Viktor azt mondta, hogy "Brüsszelben a nukleáris energia elleni szankciók vannak most terítéken, amit a magyar kormány vétózni fog, mivel az sértené a magyarok érdekeit". A kormány úgynevezett nemzeti konzultációt indított a szankciók ellen, amelyeket bombákkal ábrázolt, azzal együtt, hogy a szomszédos Ukrajnában valódi háború dúl.

A kormány kérdéseire 1,4 millióan válaszoltak, többnyire a kérdésekben sugalmazott álláspontot elfogadva, viszont egy uniós felmérésből az derült ki, hogy a Magyarországon megkérdezettek 56 százaléka teljes mértékben vagy valamennyire helyeselte, hogy az unió szankciókat hozott Oroszország ellen. A magyar kormány egyébként eddig megszavazta a szankciókat.

(via telex.hu)