„Klubrádió
A lényeg

A bombás kormánypropaganda ellenére a többség Ukrajna-párti

15/12/2022 10:30

Az Eurobarométer legfrissebb felmérése szerint az uniós polgárok 74 százaléka helyesli, hogy az orosz invázió után az Európai Unió Ukrajna mellé állt. A felmérésben a magyaroknál 59 százalékos a támogatás.

Az Európai Parlament (EP) közleménye alapján az Euronews azt írja, hogy az összes EU-s tagországban többségben vannak a támogatók. Svédországban például 97 százalék támogatja Ukrajnát, Finnországban 95 százalék, Hollandiában 93 százalék, Portugáliában 92 százalék, Dániában 92 százalék.

Nemzeti konzultáció – Plakátok Budapesten
 

 
Budapest, 2022. október 19. Plakát Budapesten, az V. kerületi Szabadság téren. A "brüsszeli szankciókról" szóló konzultáció ívén hét kérdés szerepel az Oroszországgal szemben már bevezetett, illetve tervezett szankciós lépésekről, illetve azok következményeiről. MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd
 

 

Az Oroszországgal szembeni uniós szankciókat, az Ukrajnának nyújtott pénzügyi, katonai és humanitárius segítségnyújtást  jelentős tömegek támogatják, 73 százaléknyian. Még a hónapok óta tartó szankcióellenes kormányzati propaganda ellenére is a magyarok 56 százaléka támogatja ezeket az intézkedéseket.

Hogy az Európai Parlamentnek mely értékek védelmére kellene elsősorban összpontosítania, a leggyakrabban a demokráciát (36 százalék - Magyarországon 41 százalékkal szintén ez a leggyakoribb válasz), az emberi jogokat (29 százalék), valamint a szólás- és gondolatszabadságot (28 százalék) említették.