„Klubrádió
A lényeg

Kijött a lista: Rogánék milliárdokat költenek "tájékoztatásra"

3/11/2022 10:28

A Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda megmutatta az eddig kötött szerződéseit, de csak azután, hogy a korrupcióellenes szervezet adatigénylést nyújtott be. Az idei szerződések listája 28 oldalon keresztül sorolja (ennek jelentős része térítésmentes fotópályázathoz kötődik), kinek mennyi pénzt fizetett a kormány legtitokzatosabb minisztériuma.

A Fidesz-KDNP frakcióülése Balatonfüreden
 
Fidesz frakcióülés Balatonfüred 2022
 
Balatonfüred, 2022. február 16. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j) beszédet mond a Fidesz-KDNP közös frakcióülésén. Az asztalnál Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője és Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója (b-j). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

 

A törvény szerint ezeket a szerződéseket a megkötésük után 60 napot követően nyilvánosságra kellene hozni, de Rogánék nem teljesítették ezt az előírást.

A listából kiderült,

  • hogy Rogánék a választások előtt összesen 19,6 milliárd forintot költöttek „kék” és népszavazási hirdetésekre, továbbá a legújabb „bombás kampány” 7,8 milliárdja is szerepel.
  • Az is kiderül, hogy a szlogen: A magyar reformok működnek milyen szerzői jogvédelem alatt állnak, és hogy ezt a remekművet a Fidesz megkapta ingyen.
  • Hogy több százmilliót fizetnek különféle ügyvédi számlákra.
  • Hogy valakinek 500 ezret fizettek kártalanításért, mert HCV vírussal megfertőződött egy vérkészítménytől. 
  • Hogy a kormány.hu portál üzemeltetéséért 230 millió forintot fizetnek a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-nek, nekik a primeminister portáért 74 millió forintot fizetnek pluszban, továbbá sok-sok milliót kormányzati portálok, mint a koronavírus oldal üzemeltetéséért és kialakításáért.
  • De ott van a turisztikai ügynökségek adott 10 milliárd forint, 27,4 milliárd forintnyi közpénz kormánypropagandára, aminek zömét a New Land Media Reklám, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft és Lounge Design Szolgáltató Kft. kapta, de kapott pár milliárdot Balásy Gyula rendezvényszervező cége, a Moonlight Event Kft. is.
  • A nyugdíjasoknak kiküldött Jókor című reklámújság 369 millióba került, míg a 13. havi nyugdíjhoz küldött „tájékoztató levél” 443 millió forint volt a szerződés szerint.

A K-Monitor kiemeli: Rogánék a pártközeli civil szférának is bőkezűen osztott pénzt. Bő félmilliárd forintot kapott „a fideszes szellemi holdudvar milliárdokkal és ingatlanokkal kitömött bástyája, a Kommentár Alapítvány”, de a Király Nóra fideszes politikus, korábbi újbudai alpolgármester fémjelezte női szervezetek idén is sok pénzt kaptak: a politikus FICSAK 11 Alapítványa 15 milliót, a Fiatal Családosok Klubjának Egyesülete 40 milliót, a Mindennapok Női Szemmel Egyesület 40 milliót kapott.