„Köszönjük,
A lényeg

Beperelte az Átlátszó a letiltott Portik-interjú miatt az államot

26/09/2023 15:31

| Szerző: Klubrádió

Beperelte a letiltott Portik-interjú miatt a magyar államot az Átlátszó – írja a portál, szerintük ugyanis Magyarországon az ügy következtében sérült a sajtószabadság és ezért fordulnak az Emberi Jogok Európai Bíróságához.

Előbb menet közben felfüggesztette az Átlátszónak a börtönben lévő Portik Tamással készített videóinterjúját a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP), majd a már elkészült rész közlését is megtiltotta. A portálnál úgy vélik, hogy a Pintér Sándor belügyminiszterre vonatkozó kérdések miatt döntött így a BvOP, ugyanakkor a kérdések ismertek voltak a szervezet számára korábban is, így érthetetlen, hogy miért a már folyamatban lévő interjút szakították meg miattuk, ahelyett, hogy eleve az interjúkérelmet utasították volna el.

A beszélgetésnek helyet adó büntetés-végrehajtási intézetben műszaki hibára hivatkozva szakították meg az interjút, ám ennek valóságtartalmát az Átlátszó vitatja, ugyanis az ő oldalukról a kép és a hangminőség is kifogástalan volt. A portál és az interjút készítő újságíró azért is fordulnak Strasbourghoz, mert úgy vélik, hogy az interjú megszakításának hivatalos indokát ellenőrizni, valós okát kideríteni, illetve ezeket hatékonyan vitatni a magyar jog alapján nem tudják.

(via hvg.hu)