„Támogassa
A lényeg

Megtiltották, hogy az Átlátszó közölje a félbeszakított Portik-interjút

21/08/2023 15:35

| Szerző: Klubrádió

A börtönben lévő Portik Tamással, az alvilág hírhedt alakjával készített interjút az Átlátszó, azonban a beszélgetés elkezdése után nagyjából 20 perccel megszakították az eredetileg 60 percesre tervezett videóhívást. A beszélgetésről készült hangfelvétel 18. percében belépett a helyiségbe egy főfelügyelő úrnak nevezett egyenruhás férfi, és közölte: "Technikai okok miatt meg kell szüntetnünk az interjút." Aztán ismét azt mondta: "Kérem, szakítsák meg". A portál szerint nem volt gond a videókapcsolattal.

Új fejlemény az ügyben, hogy a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága nem engedélyezte a félbemaradt interjú folytatást, sőt, a csonkán maradt interjú szövegének közlését is megtiltotta.

Az Átlátszó hétfőn azt írta, hogy indoklást tartalmazó írásbeli határozatot sem kaptak arról, miért nem közölhetik az interjút, noha ezt a törvény előírja. A Belügyminisztériumtól az ügy kivizsgálását kérték, eddig hiába. Így a büntetés-végrehajtás törvényességi felügyeletét ellátó ügyészséghez fordul az oknyomozó portál.

Portik Tamás a ’90-es évek alvilági gyilkosságai (a Fenyő-, és a Prisztás-ügy, az Aranykéz utcai robbantás) miatt 2012 óta börtönbüntetését tölti. Legutóbb idén júniusban ítélte húsz év fegyházbüntetésre első fokon a Fővárosi Törvényszék Portikot az 1996-os ügetői merénylet és gyermekkori barátjának 1999-es meggyilkolása ügyében. Portik hiába egyezett bele a vele készült az interjú publikálásába, ahhoz az országos parancsnok engedélyére is szükség van.

A cikkben megjegyzik, hogy hasonló eset történt 1999-ben (ugyancsak a Fidesz kormányzása, Pintér Sándor belügyminisztersége alatt) amikor a TV2 csinált interjút Dietmar Clodóval. Az interjúra sor került. Azonban, amint kiderült, hogy Clodo korrupcióval és más bűntettekkel vádolt meg tisztségviselőket, a börtön igazgatója, Bökönyi István vezérőrnagy az utolsó pillanatban betiltotta a már összeállított összefoglaló anyag leadását a Tényekben. Végül egy szerkesztett változat lement adásban, de Pintér neve nem hangozhatott el – idézik fel.

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)