„Köszönjük,
Reggeli gyors

Átlátszó: Nem volt semmiféle hanghiba a Portik-interjú során

14/09/2023 11:34

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Teljesen abszurd, hogy a hang és a képminőséggel kapcsolatos technikai hibára hivatkozva szakították meg a Portik Tamással készülő interjút –  mondta Papp László Tamás, az Átlátszó újságírója. Hozzátette, hangfelvételt is készített a videokapcsolat mellett.

2023. szeptember 14. Reggeli gyors - részlet 23.09.14. Papp László Tamás
11:13
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a börtönben lévő Portik Tamással, az alvilág hírhedt alakjával készített interjút az Átlátszó, azonban a beszélgetés elkezdése után nagyjából 20 perccel megszakították az eredetileg 60 percesre tervezett videóhívást. A beszélgetésről készült hangfelvétel 18. percében belépett a helyiségbe egy főfelügyelő úrnak nevezett egyenruhás férfi, és közölte: "Technikai okok miatt meg kell szüntetnünk az interjút." Aztán ismét azt mondta: "Kérem, szakítsák meg". Miután félbeszakították a ’90-es évek leghírhedtebb  gyilkosságai, merényletei (Prisztás József és Fenyő János halála, az Aranykéz utcai robbantás) ügyében Portikkal készített börtöninterjút, aztán annak folytatását, illetve az elkészült rész közlését is megtiltották, az oknyomozó portál a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) törvényességi felügyeletét ellátó Legfőbb Ügyészséghez fordult, hogy vizsgálják ki a példátlannak tekinthető esetet.

"A kép- és hangminőség kiváló volt az interjú során, aki azt állítja, hogy bármilyen technikai probléma lett volna, amely az interjú megszakítását indokolta volna, az egyszerűen nem mond igazat" –  mondta a Reggeli gyors csütörtöki adásában Papp László Tamás, az interjút készítő átlátszós újságíró. Hozzátette, a Skype-kapcsolaton keresztül készülő interjút egyéb módon is rögzítette, és ő nem tapasztalt hibát. Azt különösen furcsának tartja, hogy az interjút nem folytathatták a hivatkozott "technikai hiba" elhárultával. Erre Polt Péter legfőbb ügyész azt a választ adta: egyebek közt Pintér Sándorra is vonatkozó, Portiknak az interjúra való felkészülés céljából küldött kérdések miatt nem engedélyezték az interjú folytatását.

Felajánlotta azt is, hogy a vizsgálat során hajlandó lenne részt venni meghallgatáson is. Gyanúja szerint azért kellett megszakítani a beszélgetést, mert Pintér Sándorra vonatkozó kérdések is elhangzottak volna.

Az újságíró most várja a BVOP várhatóan elutasító válaszát, és arra készül, hogy ennek kapcsán fellebbezést nyújt be.

Megjegyezte, korábban is történt hasonló eset: 1999-ben (az első Orbán-kormány idején) a robbanóanyagokkal kereskedő Dietmar Clodóval a TV2 készített interjút, amelyet aztán csak erősen "vágott" formában adhattak közre. Az akkor még  nem közölte le azokat a neveket, amelyeket Clodo említett, az azonban kiderült, hogy a német férfi két alkalommal is találkozott az akkor csak vállalkozóként ténykedő Pintér Sándorral.

Idén májusban pedig a The Guardian brit lap újságírója, a Klubrádiónak is megszólaló Garamvölgyi Flóra épp egy republikánus politikussal, Rick Santorummal készített interjút a Budapesten zajló CPAC Hungary nevű jobboldali konferencián, amikor a szervezők váratlanul félbeszakították a beszélgetést, és felsőbb utasításra hivatkozva eltávolították a tudósítót a helyszínéről.

Garamvölgyi elmondta nekünk, hogy így "egy már leegyeztetett interjú hiúsult meg".

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: MTI/Balogh Zoltán

Reggeli gyors/interjú Papp László Tamással
2023.09.14., csütörtök 7:43
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János