„Klubrádió
A lényeg

Eltávolították a szervezők a The Guardian újságíróját interjúkészítés közben a CPAC-ről

5/05/2023 15:08

| Szerző: Klubrádió

Garamvölgyi Flóra, a The Guardian brit lap újságírója épp egy republikánus politikussal, Rick Santorum készített interjút a Budapesten zajló CPAC Hungary nevű jobboldali konferencián, amikor a szervezők váratlanul félbeszakították a beszélgetést, és felsőbb utasításra hivatkozva eltávolították a tudósítót a helyszínéről.

A The Guardian című brit lap tudósítója 14 órát utazott érvényes sajtóregisztrációjával Los Angelesből, hogy részt vehessen a CPAC Hungary konferencián, azonban nem tudja tovább folytatni a tudósítói munkáját, illetve a megkezdett interjúját sem fejezhette be, ugyanis a szervezők a karjánál fogva és a mondat kellős közepén váratlanul elhúzták tőle a neki épp készségesen válaszoló volt szenátort. A szervezők szerint rendszerhiba volt beengedni az újságírót. Másokat is eltávolítottak – írta a Média1.

Garamvölgyi Flóra, a The Guardian című brit lap munkatársa a Media1.hu megkeresésére azt mondta, csütörtökön még beengedték a rendezvényre és kapott nyakába való vendégpasst is, és ezzel pénteken is bebocsátást kapott a nap elején.

A kétnapos rendezvényt megelőzően, mielőtt megvásárolta a repülőjegyét, online intézte a sajtóregisztrációját, amit vissza is igazoltak a szervezők neki, tehát abban a hiszemben vásárolta meg a jegyet, hogy minden rendben lesz. A repülőtéren ugyan voltak félelmei, hogy végül nem fogják őt beengedni, mivel ő is kapott abból a sablonüzenetből, miszerint nem mehet az eseményre, csak online követheti azt, de ekkor már úgy gondolta, hogy nem fordul vissza, hiszen már korábban visszaigazolták az akkreditációját, így valószínűleg csak tévesen kapott a sablonból is. Az útlevelét bemutatva fellégezhetett csütörtökön, amikor megkapta a belépőjét (a nyakba akasztós kártyát), rajta a Guest (azaz vendég) felirattal.

 
Garamvölgyi Flóra
 
Forrás: LinkedIn
 

Miután pénteken is beengedték Garamvölgyit, Rick Santorum republikánus politikussal, Pennsylvania állam korábbi republikánus szövetségi szenátorával kezdett interjúkészítésbe, aki készségesen válaszolt neki, de egy ponton váratlanul odament egy szervező és udvariatlan módon félbeszakította a volt szenátor mondatát, elhúzta őt a karjánál, hogy ne folytathassa az interjút, majd Garamvölgyi Flórával közölte, hogy azonnal el kell hagynia az eseményt, mivel úgymond "rendszerhiba" az, hogy őt beengedték.

A The Guardian munkatársa azt mondta a Media1-nek, hogy a szervező után három biztonsági őr is azt tudatta vele, hogy el kell hagynia az eseményt, ahová egyébként ő korábban sikeresen beregisztrált még Los Angelesből.

Garamvölgyi megpróbálta megtudakolni, mi az oka annak, hogy mennie kell, hiszen előző nap az útlevelét bemutatva engedték be, és kapta meg a belépőjét, mire azt mondták neki a biztonságiak, hogy ne haragudjanak rá, de felsőbb utasításnak tesznek eleget, és azonnal távoznia kell.

A tudósító innentől már csak online tudja nézni a konferenciát, és a megkezdett interjút sem tudja befejezni.

Garamvölgyi Flóra egyébként úgy tudja, hogy más, regisztrációval rendelkező külföldi újságírót is nemes egyszerűséggel kidobtak az eseményről.

(Forrás: Média1)