„Támogassa
A lényeg

Átlátszó: A Pintér Sándorra is vonatkozó kérdések miatt tiltották le a Portik-interjú folytatását

13/09/2023 16:47

| Szerző: Klubrádió

Miután félbeszakították a ’90-es évek leghírhedtebb  gyilkosságai, merényletei (Prisztás József és Fenyő János halála, az Aranykéz utcai robbantás) ügyében Portik Tamással készített átlátszós börtöninterjút, aztán annak folytatását, illetve az elkészült rész közlését is megtiltották, az oknyomozó portál a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) törvényességi felügyeletét ellátó Legfőbb Ügyészséghez fordult, hogy vizsgálják ki a példátlannak tekinthető esetet.

Megkeresték Portik Tamás ügyvédjét is, aki ugyancsak beadvánnyal fordult a BVOP felé. Vajda Zoltán MSZP-s országgyűlési képviselő szintén megkérdezte az ügyről Polt Pétert. Az ellenzéki politikusnak adott legfőbb ügyészi válasz, illetve a Portik védőjével közölt BVOP-álláspont is tartalmaz abszurd, megdöbbentő elemeket – írják a cikkben. Ugyanis Polt Péter szerint kép- és hanghiba miatt szakították meg az interjút, miközben az interjúról hangfelvétel készült, amelynek a minősége remek. De a képpel sem volt semmi gond.

Még ennél is érdekesebb azonban – hangsúlyozták –, hogy a legfőbb ügyész szerint az egyebek közt Pintér Sándor belügyminiszterre is vonatkozó, Portiknak az interjúra felkészülés céljából küldött kérdések miatt nem engedélyezték az interjú folytatását. Ezeket a kérdéseket közzétették honlapjukon.

A megválaszolatlan kérdések egyebek mellett arról szóltak, hogyha nem ő követte el azokat a bűncselekményeket, amelyek miatt vádat emeltek ellene, elítélték, miért neki tulajdonítják azokat, ki ölhette meg valójában Prisztás Józsefet, Fenyő Jánost, robbanthatott az Aranykéz utcában, elkerülte-e valaki a hatóság figyelmét. Van-e tény, bizonyíték, ami az ártatlanságát bizonyítják.

Rákérdeztek, mi állhatott a vallomás hátterében, amely szerint hozzá voltak köthetőek azok az ügyek (székházak, politikusok elleni merényletek) amelyek miatt annak idején Pintér Sándor országos rendőrfőkapitányként megbukott. Egy korábbi interjúja alapján külön rákérdeztek arra, miért beszélt arról, hogy a jelenlegi belügyminisztet Pintér Sándor akarta csapdába akarta csalni.

  • Pintérnek szerepe lehetett az Ön elleni gyanúsításokban is?
  • Vannak esetleg Pintér Sándor szerepére vonatkozó, azt bizonyító további tények, összefüggések az Ön birtokában?
  • Ön szerint a letartóztatása politikai okból történt?

Az Átlátszó érdeklődött (volna) arról is, hogy Portij valóban együttműködött-e az FBI-jal, vannak-e másokat is kompromittáló hangfelvételei, illetve továbbra is úgy látja-e, hogy van esélye a szabadulásra.

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)