„Támogassa
A lényeg

A Magyarországon grasszáló kínai rendőrök miatt aggódik Európa

25/03/2024 07:17

| Szerző: Klubrádió

Aggasztónak tartják, hogy kínai rendőrök hamarosan együtt járőrözhetnek magyar kollégáikkal Magyarországon.

 „Kínai rendőri tevékenység Európában” – címmel tartanak vitát az Európai Parlament  brüsszeli plenáris ülésén április 10-én. A téma napirendre tűzését az Újítsuk meg Európát! nevű liberális frakció kezdeményezte, mert rendkívül aggasztónak tartja, hogy egy friss megállapodás alapján kínai rendőrök hamarosan együtt járőrözhetnek magyar kollégáikkal Magyarországon.

Az EP-képviselők a Népszava birtokába került levelükben emlékeztetnek: Kínának hasonló megállapodása van a tagjelölt Szerbiával is, egy spanyol székhelyű civil szervezet 2022-es jelentése pedig kiderítette, hogy a kommunista ország akkor több mint 100 illegális rendőrőrsöt működtetett világszerte, ebből mintegy 30-at az Európai Unió 14 országában (kettőt Budapesten).

A leleplezés óta az európai nemzeti hatóságok igyekeztek véget vetni a titkos és törvénytelen tevékenységet folytató „rendőrségi szolgáltató helyek” tevékenységének, amelyek a kínaiak szerint adminisztratív segítséget nyújtottak külföldön tartózkodó honfitársaiknak, a gyanú szerint valójában

megfigyelték és megpróbálták hazakényszeríteni a „disszidenseket”.

 
Kínai rendőrök. Fotó:
Needpix.com
 

Ezeket a rendőrőrsöket és „a kínai rendőrség jelenlétét arra használják, hogy megfenyegessék és elhallgattassák a másként gondolkodókat.

A titkos és törvénytelen rendőri műveletek sértik a demokráciát, a jogállamiságot és az alapvető jogokat, és óriási veszélyt jelentenek az Európai Unió és tagállamai biztonságára –idézi a levelet a lap.